Щодо підготовки енергетичного господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2015-2016 р.р.

Для організації належної та своєчасної підготовки енергетичного господарства підприємств, установ та організацій до роботи в осінньо-зимовий період 2015-2016 років інспекція Держенергонагляду вважає за необхідне звернути Вашу увагу, що тільки своєчасно розпочата та організаційно забезпечена робота може гарантувати його стале функціонування в зимовий період.

Експлуатація енергетичних установок споживачів електричної та теплової енергії має бути організована у відповідності з вимогами чинних нормативних документів, при цьому роботи з підготовки енергетичних господарства до осінньо-зимового періоду мають особливу важливість.

Тому інспекція Держенергонагляду рекомендує при підготовці відповідних заходів врахувати та забезпечити до початку осінньо-зимового періоду виконання таких основних робіт:

— ремонтів обладнання електроустановок, устаткування теплових установок та мереж у необхідних обсягах;

— постачання палива у відповідності до технологічних потреб, створення його нормативних запасів;

— приведення схем електропостачання до нормального режиму роботи, передбаченого проектними рішеннями;

— укомплектування аварійного запасу обладнання, запасних частин та матеріалів, інструментів, знаряддя, засобів захисту, теплого спецодягу;

— підготовку машин та механізмів до робіт в умовах понижених температур;

— випробування та налагодження обладнання електроустановок, устаткування теплових установок та мереж в необхідних обсягах;

— промивання устаткування та трубопроводів теплових мереж, центральних теплових пунктів систем теплопостачання;

— розроблення експлуатаційних режимів роботи систем теплопостачання, а також заходів з їх забезпечення;

— перевірку пристроїв релейного захисту та автоматики;

— перевірку технічного стану теплових пунктів, елеваторних вузлів, насосних агрегатів, водопідігрівачів, вузлів обліку теплової енергії, контрольно-вимірювальних пристроїв та автоматики;

— гідропневматичну, а у разі необхідності — хімічну промивку внутрішньобудинкових мереж;

— теплоізоляції споруд, інженерних об’єктів та під’їздів житлових будинків до вимог нормативної та проектної документації, що повинно забезпечити належний тепловий опір огороджувальних конструкцій, вікон, дверей в опалювальний сезон;

— перевірку захисту засобів обліку електричної та теплової енергії до роботи в умовах низьких температур;

— протиаварійних тренувань з відповідним персоналом;

— комплектації робочих місць персоналу оперативною та технічною документацією;

— організацію введення в дію протиаварійних заходів у разі їх застосування в установленому порядку;

— у разі необхідності перегляд Актів аварійної, екологічної та технологічної броні електропостачання;

— перегляд та внесення, за необхідності, змін до договорів на енергопостачання, а також перевірку відповідності вимог Положення про оперативну взаємодію з місцевою енергопостачальною організацією.

На кожному підприємстві, установі та організації, виходячи з місцевих умов, повинні бути розроблені та введені в дію конкретні організаційні та технічні заходи (далі — Заходи), які в обов’язковому порядку повинні включати наведені вище роботи з конкретизацією обладнання, термінів виконання та осіб, відповідальних за їх виконання.

Також повідомляємо, що, відповідно до вимог Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду, затверджених спільним наказом Міністерства палива та енергетики України і Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 10.12.2008 р. № 620/378, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 31.12.2008 р. за № 1310/16001, за підсумками проведеної роботи на підприємстві, установі та організації створюється комісія за участю представника інспекції Держенергонагляду у Луганській області, яка складає акт готовності енергетичного господарства до опалювального періоду не пізніше 25.09.2015 р.

З приводу питань, які виникають в процесі підготовки до роботи в осінньо-зимовий період, Ви можете звертатись до Сєвєродонецького відділення інспекції Держенергонагляду у Луганській області за адресою: м. Сєвєродонецьк, пр. Гвардійський, буд. 33, тел./факс(06452) 5-48-25.

Окремо додаємо основні умови, щодо підписання акту стану готовності теплового господарства в опалювальний період (додаток № 1).

Сєвєродонецьке відділення інспекції Держенергонагляду у Луганській області