Відповідальність органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за порушення права власності на землю

1. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування без рішення суду не мають права втручатись у здійснення власником повноважень щодо володіння, користування і розпорядження належною йому земельною ділянкою або встановлювати непередбачені законодавчими актами додаткові обов’язки чи обмеження.

Стаття 154 ЗК України спрямована на забезпечення власнику земельної ділянки встановленої Конституцією України гарантії щодо юридичної самостійності у здійсненні прав володіння, користування і розпорядження земельною ділянкою.

Частина 1 коментованої статті закріплює положення щодо невтручання держави та її органів у здійснення громадянами, юридичними особами та територіальними громадами своїх прав щодо володіння, користування і розпорядження землею, крім випадків, передбачених законом.

Крім того, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в своїх актах не можуть встановлюватися додаткові обов’язки власника, аніж ті, які визначені законом.

Із зазначеного слідує, що необґрунтоване втручання органів влади у здійснення власником земельної ділянки своїх прав щодо володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою є порушенням прав власника, що підлягають захисту (ст. 152 ЗК України), в тому числі шляхом стягнення завданої шкоди.

2. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування несуть відповідальність за шкоду, заподіяну їх неправомірним втручанням у здійснення власником повноважень щодо володіння, користування і розпорядження земельною ділянкою.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування несуть відповідальність за шкоду (як матеріальну так і моральну), заподіяну їх неправомірним втручанням у здійснення власником земельної ділянки повноважень щодо володіння, користування і розпорядження земельною ділянкою. Даний принцип закріплений також Конституцією України, де стаття 56 передбачає, що кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

Можливість відшкодування шкоди, завданої незаконними діями або актами органів влади визначено також ст.ст. 1173-1175 ЦК України. При цьому слід мати на увазі, що шкода підлягає відшкодуванню органами виконавчої влади та місцевого самоврядування незалежно від вини відповідних органів, їх посадових чи службових осіб.

Крім того, чинним законодавством України, крім відшкодування шкоди за незаконне втручання у здійснення повноважень власником земельної ділянки передбачена адміністративна (на підставі ст. 166-3 КУпАП) та кримінальна відповідальність (на підставі ст.ст. 364, 365 КК України).

Управління Держземагентства у м.Лисичанську