Щодо державної підтримки заходів з енергоефективності у житлових будинках

Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України спільно із провідними державними банківськими установами запроваджуються механізми державної підтримки заходів з енергоефективності у житлових будинках, зокрема, для об’єднань співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК).

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.04.2015 № 231 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 і від 17 жовтня 2011 р. № 1056» передбачено часткову компенсацію вартості енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредитів, залучених в уповноважених банках на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів з метою впровадження загальнобудинкових заходів для ОСББ (ЖБК) — у розмірі 40% (але не більше 10 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру).

Постановою пропонується стимулювання придбання широкого спектру енергоефективного обладнання та матеріалів для ОСББ/ЖБК, зокрема:

  • — обладнання та матеріали для облаштування індивідуальних теплових пунктів;
  • — регулятори теплового потоку за погодними умовами та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;
  • — вузли обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема засоби обліку та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;
  • — вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом) для місць загального користування (зокрема, під’їздів, підвалів, технічних приміщень, горищ);
  • — матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;
  • — матеріали та обладнання для модернізації систем освітлення місць загального користування (у тому числі щодо заміни електропроводки, ламп та патронів до них, встановлення автоматичних вимикачів).

Актуальні відомості щодо стану реалізації програми, а також іншу корисну інформацію, можна дізнатися за телефоном (044) 292-32-57, або на офіційному сайті Агентства в розділі «Споживачам» — «Державна підтримка енергозбереження».

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України