Попередження шкідливого впливу на сусідню земельну ділянку

Власники та землекористувачі земельних ділянок можуть вимагати припинення діяльності на сусідній земельній ділянці, здійснення якої може призвести до шкідливого впливу на здоров’я людей, тварин, на повітря, земельні ділянки та інше.

Ст.104 Земельного кодексу України закріплює право власників та землекористувачів земельних ділянок вимагати припинення екологічно-небезпечної діяльності на сусідній земельній ділянці, яка може призвести або призводить до шкідливого впливу на стан здоров’я людей, тварин, на повітря, земельні ділянки тощо.

Шкідливий вплив може мати місце в результаті виробничої, сільськогосподарської або іншої діяльності (наприклад, використання гербіцидів на землях сільськогосподарського призначення для підвищення врожайності, забруднення відходами виробництва тощо).

Діяльність, що може завдати або завдає шкоди довкіллю та є екологічно небезпечною може бути припинена за рішенням суду. Крім того, припинення, обмеження та тимчасова заборона екологічно-небезпечної діяльності може бути здійснено в адміністративному порядку на підставі ст. 246 ГК України, законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

Управління Держземагентства у м. Лисичанську