Земельний сервітут

Сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду. Сервітут може належати власникові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також іншій конкретно визначеній особі (особистий сервітут).

Земельний сервітут може бути встановлений договором між особою, яка вимагає його встановлення, та власником (володільцем) земельної ділянки.

Земельний сервітут підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Законодавство визначає способи встановлення земельних сервітутів, до яких належать наступні: встановлені договором, законом, заповітом, рішенням суду.

В той же час, слід зазначити, що на сьогодні немає випадків існування земельних сервітутів, встановлених на підставі закону.

Якщо власник земельної ділянки відмовляється укласти угоду про встановлення земельного сервітуту або сторони не можуть дійти згоди про його умови, сервітут може бути встановлений на підставі рішення суду. В цьому випадку зацікавлена особа у встановленні сервітуту повинна довести, що нормальне використання її земельної ділянки неможливе без встановлення сервітуту на чужій земельній ділянці.

Зацікавлена особа в отриманні права земельного сервітуту та власник (володілець) земельної ділянки, можуть укласти договір про встановлення земельного сервітуту.

Чинним законодавством не встановлена форма такого договору та його зміст. Очевидно, що в договорі необхідно визначити предмет договору, вид земельного сервітуту, що встановлюється, строк дії сервітуту, права та обов’язки сторін, питання оплати встановлення сервітуту та користування ним, умови припинення дії сервітуту тощо.

Також при встановленні сервітуту повинна бути розроблена документація із землеустрою з визначенням меж частини земельної ділянки, на яку поширюється дія земельного сервітуту.

Договір про встановлення земельного сервітуту набирає чинності після його державної реєстрації. Державна реєстрація таких договорів здійснюється у порядку, встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Управління Держземагентства у м. Лисичанську