Щодо збереження та обліку архівних документів

Архівний відділ доводить до відома керівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, що згідно ст. 32 Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» — юридичні особи зобов’язані забезпечити збереженість документів, що нагромадилися за час їх діяльності, до проведення експертизи їх цінності в порядку, встановленому цим Законом, та протягом року з дня реєстрації цих юридичних осіб в установленому законодавством порядком погодити свою номенклатуру справ з однією з державних архівних установ або архівним відділом Лисичанської міської ради.

Номенклатура справ є обов’язковим для кожної організації інформаційним довідником, який представляє із себе перелік найменувань справ, які створюються в діяльності організації, із зазначенням строків зберігання. Номенклатура справ призначена для встановлення в організації єдиного порядку формування справ, забезпечення їх обліку, оперативного пошуку документів, визначення строків зберігання документів.

Номенклатура справ організації також забезпечує передачу їх на подальше зберігання у випадку ліквідації організації, виділення до знищення документів, строки зберігання яких закінчились.

Відсутність номенклатури справи на підприємстві розглядається, як адміністративне правопорушення, яке згідно ст.92-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу.

Архівний відділ Лисичанської міської ради готовий надати методичну допомогу в питанні ведення архівної справи та складанні номенклатур справ організацій, підприємств та організацій.

Гайдук О.М., начальник архівного відділу Лисичанської міської ради