Управління Держземагентства у м.Лисичанську інформує

З метою сприяння громадянам у реалізації їх прав та підвищення правової обізнаності населення у сфері земельних відносин Держземагентство надало роз’яснення щодо нормативно-правових актів з питань земельного законодавства, що були ухвалені та набули чинності протягом 2014 року.

З роз’ясненнями та переліком нормативно-правових актів, прийнятих у 2014 році і спрямованих на вдосконалення регулювання земельних відносин, можна ознайомитися на офіційному сайті Держземагентства України у розділі «Реформування земельних відносин».

Зокрема, прийнято і набув чинності Закон України від 05.06.2014 № 1325-VII«Про внесення змін до Закону України «Про Державний земельний кадастр» щодо скасування плати за внесення відомостей до Державного земельного кадастру та змін до них«. Законом закріплено скасування плати за внесення відомостей до Державного земельного кадастру, зокрема за державну реєстрацію земельної ділянки, державну реєстрацію обмежень у використанні земель, внесення до Державного земельного кадастру відомостей (змін до них) про землі в межах території адміністративно-територіальних одиниць та земельну ділянку, що сприятиме зменшенню фінансового навантаження на фізичних та юридичних осіб.

Також протягом року було прийнято низку постанов Кабінету Міністрів України.

Постановою від 05.02.2014 № 52 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 1998 р. № 1075» внесено зміни до відповідної постанови Кабінету Міністрів України «Про Порядок використання апаратури супутникових радіонавігаційних систем під час проведення топографо-геодезичних, картографічних, аерофотознімальних, проектних, дослідницьких робіт і вишукувань та кадастрових зйомок» з метою забезпечення узгодження норм законодавства у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності; встановлено єдині правила використання апаратури супутникових радіонавігаційних систем та забезпечено впровадження нормативно-правових та організаційних засад порядку використання апаратури супутникових радіонавігаційних систем під час проведення топографо-геодезичних, картографічних, аерофотознімальних, проектних, дослідницьких робіт і вишукувань та кадастрових зйомок.

Урядовою постановою від 17.09.2014 № 469 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2012 р. № 1207». забезпечується єдиний підхід до застосування критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері землеустрою, проведення землеоціночних робіт та земельних торгів.

Постанову Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 № 661 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2011 р. № 835 і від 17 жовтня 2012 р. № 1051» приведено у відповідність до Закону України «Про Державний земельний кадастр» (із змінами), а саме: щодо внесення відомостей до Державного земельного кадастру та змін до них на безоплатній основі.