Зміни в земельному законодавстві в І півріччі 2014 року

Останнім часом в Україні швидкими темпами розвиваються земельні відносини, і відповідно, земельне законодавство. Тому, Верховною Радою України і Кабінетом Міністрів України постійно вносяться зміни до діючих законів і постанов з метою врегулювання деяких земельних питань, удосконалення державної політики у сфері земельних відносин, поліпшення та розвитку громадянського суспільства.

В І півріччі 2014 року до Верховної Ради України було внесено чимало законопроектів про внесення змін до земельного законодавства.

Законопроекти про внесення змін до Законів України «Про Державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про оцінку земель» та інших.

Серед них слід виділити:

Законопроект «Про внесення змін до Закону України „Про Державний земельний кадастр“ по вдосконаленню надання адміністративних послуг». Ціллю законопроекту є введення зручних форм надання заявникам Витягів з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. У разі прийняття даного Закону, заявнику буде надаватися можливість за власним бажанням вибрати зручну для нього форму запиту на отримання виписки з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, а також спосіб отримання такого документу: дистанційно в електронній формі з допомогою Інтернет-сервісів, чи з допомогою послуг Укрпошти; через місцеві центри надання адміністративних послуг або у державного кадастрового реєстратора.

Законопроект «Про внесення змін до земельного кодексу України щодо спрощення процедури затвердження документації із землеустрою при зміні цільового призначення земельних ділянок приватної власності». Даним законопроектом запропоновано зміни до статей 20 і 186 Земельного кодексу України з метою надання права власникам земельних ділянок затверджувати проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок приватної власності, цільове призначення яких змінюється. На думку автора законопроекту, його прийняття дозволить спростити процедуру затвердження документації із землеустрою при зміні цільового призначення земельних ділянок приватної власності, заощадити кошти державного та місцевого бюджетів внаслідок скорочення повторних процедур, які виконуються одними і тими ж державними органами.

Крім того, 5 червня 2014 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому, як Закон України, проект Закону України «Про внесення змін до Закону України „Про Державний земельний кадастр“ щодо скасування плати за внесення відомостей до Державного земельного кадастру та змін до них», реєстраційний № 3061, що посприяє зменшенню фінансового навантаження на фізичних та юридичних осіб.

05 лютого 2014 року прийнято Постанову Кабінету міністрів України № 52 «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 13 липня 1998 № 1075». Даною Постановою вносяться зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 1998 № 1075 «Про Порядок використання апаратури супутникових радіонавігаційних систем під час проведення топографо-геодезичних, картографічних, аерофотознімальних, проектних, дослідницьких робіт і вишукувань та кадастрових зйомок». Відповідно до змін, проектні організації можуть використовувати супутникову апаратуру тільки, якщо у їх складі за основним місцем роботи є сертифікований інженер-геодезист, відповідальний за якість топографо-геодезичних і картографічних робіт. Про це слід пам’ятати громадянам, які звертаються до проектних організацій.

Управління Держземагентства у м. Лисичанську