Як отримати паспорт України за наявності лише паспорта радянського зразка

Серед осіб похилого віку, евакуйованих із зон бойових дій, зустрічаються ті, хто є нашими громадянами, але досі не отримували паспорт громадянина України, а мають лише документ радянського зразка. Звісно, вони мають наразі проблеми з отриманням соціальної допомоги.

Тож як діяти у цьому разі, роз’яснили у Державній міграційній службі.

Оскільки кожен випадок індивідуальний, особі варто звернутися до територіального підрозділу ДМС із наявними документами. Їй буде надано консультації та роз’яснення щодо подальших дій.

Якщо відомості про постійне проживання на території України станом на 24.08.1991 і проживання станом на 13.11.1991 не підтверджуються, особа може звернутися до суду для встановлення зазначених фактів і надалі пройти процедуру реєстрації особи громадянином України.

Якщо в особи наявний паспорт і реєстрація місця проживання підтверджується станом на зазначені вище дати, то особа може звертатися до територіального підрозділу ДМС для оформлення паспорта громадянина України.

Важливо. Якщо особа є недієздатною, її інтереси обов’язково повинен представляти законний представник. Відповідно до законодавства, це може бути один із батьків, опікунів, піклувальників.

Мінреінтеграції