Керівникам підприємств, установ та організацій — споживачам теплової енергії

 Для організації належної та своєчасної підготовки енергетичного господарства підприємств, установ та закладів до роботи в осінньо-зимовий період 2021-2022 років, Управління Держенергонагляду у Луганській області звертає Вашу увагу на те, що тільки своєчасно розпочата та організаційно забезпечена робота може гарантувати його стале функціонування в зимовий період.

Експлуатація енергетичних установок електричної та теплової енергії має бути організована у відповідності з вимогами чинних нормативних документів, при цьому роботи з підготовки енергетичних господарств до осінньо-зимового періоду мають особливу важливість. Тому Держенергонагляд рекомендує при підготовці відповідних заходів врахувати та забезпечити до початку осінньо-зимового періоду виконання таких основних робіт:

  • — ремонт обладнання електроустановок, устаткування теплових установок та мереж у необхідних обсягах;
  • — приведення схем електропостачання, теплопостачання до нормального режиму роботи, передбаченого проєктними рішеннями;
  • — укомплектування аварійного запасу обладнання, запасних частин та матеріалів, інструментів, знаряддя, засобів захисту, теплого спецодягу;
  • — підготовку машин та механізмів до робіт в умовах понижених температур;
  • — випробування та налагодження обладнання електроустановок, устаткування теплових установок та мереж в необхідних обсягах;
  • — промивання устаткування та трубопроводів теплових мереж, індивідуальних теплових пунктів (ІТП) систем теплопостачання;
  • — розроблення експлуатаційних режимів роботи систем теплопостачання, а також заходів з їх забезпечення;
  • — перевірку пристроїв релейного захисту та автоматики;
  • — перевірку технічного стану індивідуальних теплових пунктів (ІТП), елеваторних вузлів, насосних агрегатів, водопідігрівачів, вузлів обліку теплової енергії, контрольно-вимірювальних пристроїв та автоматики;
  • — гідропневматичну, а у разі необхідності — хімічну промивку внутрішніх систем теплопостачання;
  • — теплоізоляції споруд, інженерних об’єктів до вимог нормативної та проєктної документації, що повинно забезпечити належний тепловий опір огороджувальних конструкцій, вікон, дверей в опалювальний сезон;
  • — перевірку захисту засобів обліку електричної та теплової енергії до роботи в умовах низьких температур;
  • — організацію перевірки знань у осіб, відповідальних за експлуатацію та технічний стан теплоенергетичного обладнання;
  • — протиаварійних тренувань з відповідним персоналом;
  • — комплектації робочих місць персоналу оперативною та технічною документацією;
  • — організацію введення в дію протиаварійних заходів у разі їх застосування в установленому порядку;
  • — перегляд та внесення, за необхідності, змін до договорів на теплопостачання.

Впровадити в дію, наказом по підприємству (установі), Інструкцію з обліку та розслідування технологічних порушень в роботі енергетичного господарства споживачів, затверджену наказом Мінпаливенерго України від 04.08.2006 № 270, зареєстровану в Міністерстві юстиції України 22.08.2006 № 993/12867.

На кожному підприємстві, установі та організації, виходячи з місцевих умов, повинні бути розроблені та введені в дію конкретні організаційні та технічні заходи (далі — Заходи), які в обов’язковому порядку повинні включати наведені вище роботи з конкретизацією обладнання, термінів виконання та осіб, відповідальних за їх виконання.

Нагадуємо:

Відповідно до вимог Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду, затверджених спільним наказом Міністерства палива та енергетики України і Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 10.12.2008 № 620/378, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 31.12.2008 № 1310/16001, підприємства, установи та заклади зобов’язані надавати до Управління Держенергонагляду копії розроблених планів організаційно-технічних заходів щодо підготовки теплових господарств до наступного опалювального періоду та копії розпорядчих документів, якими ці заходи вводяться в дію.

Звертаємо увагу:

За підсумками проведеної роботи у підготовчому періоді на підприємстві, для оцінки готовності (перевірки) теплового господарства будівель, споруд до роботи в опалювальний період, у суб’єктів господарювання, які використовують теплову енергію для потреб опалення, вентиляції та ГВП згідно з договором (купівлі-продажу), тобто є «споживачами теплової енергії» у відповідності до Закону України «Про теплопостачання», створюється комісія за участю представника Управління Держенергонагляду у Луганській області. Комісія складає Акт готовності теплового господарства до опалювального періоду не пізніше 25.09.2021 року.

На підприємствах, які використовують теплову енергію від власних джерел теплопостачання (тобто котельні знаходяться на балансі у самих підприємств), комісії для оцінки готовності (перевірки) теплових господарств до опалювального періоду, складають акти готовності (не пізніше 25.09.2021 року) без участі представника Держенергонагляду — самостійно і по таким підприємствам, установам, закладам копії «заходів» та розпорядчих документів надсилати до Держенергонагляду не потрібно.

Окремо надаємо основні умови, щодо підписання Акта готовності теплового господарства підприємства (за участю представника Держенергонагляду).

Основні умови щодо підписання Акту готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період (за участю представника Управління Держенергонагляду).

(Відповідно до Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду, затверджених Міністерством палива та енергетики України і Міністерством з питань житлово-комунального господарства України від 10.12.2008 № 620/378 (далі — ППТГ до ОП) та Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, затверджених Міністерством палива та енергетики України від 14.02.2007 № 71 (із змінами і доповненнями), (далі — ПТЕ ТУ і М).

  • 1. Наявність письмового звернення на ім’я начальника Управління Держенергонагляду у Луганській області Бондаря Володимира Михайловича за адресою: 93406, пр-т. Гвардійський, 33, м. Сєвєродонецьк, Луганська обл., ел. пошта: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. , щодо направлення представника інспекції Держенергонагляду для участі в комісії суб’єкта господарювання з визначення (перевірки) стану готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період та підписання акту готовності до опалювального періоду 2021-2022 років. Вказати контактний телефон.
  • 2. Наявність наказу або розпорядження про створення комісії з перевірки готовності теплового господарства суб’єкта господарювання до опалювального періоду 2021-2022 років. В склад комісії включити представника Управління Держенергонагляду у Луганській області.
  • 3. Наявність розроблених та затверджених заходів щодо підготовки теплового господарства суб’єкта господарювання до опалювального періоду 2021-2022 років.
  • 4. Наявність наказу про призначення відповідальних осіб за технічний стан і безпечну експлуатацію теплового господарства на підприємстві.
  • 5. Наявність у відповідальних осіб за теплове господарство посвідчення щодо перевірки знань вимог правил ПТЕТУіМ та ППТГ до ОП.
  • 6. Наявність Актів проведення повірки вимірювальних приладів (манометри, лічильники), які встановлені на теплових системах суб’єкта господарювання.
  • 7. Наявність Актів гідравлічного випробування систем теплопостачання.
  • 8. Оформлення Акту стану готовності теплового господарства в опалювальний період на кожний об’єкт підприємства, відповідно до додатку № 1 ППТГ до ОП.
  • 9. Оформлення Акту готовності теплового господарства в опалювальний період (із закріпленням підписів печаткою підприємства) в цілому на суб’єкт господарювання, відповідно до додатку № 3 ППТГ до ОП.

Довідка: Споживач теплової енергії — фізична або юридична особа, яка використовує теплову енергію на підставі договору, а саме — договору купівлі-продажу теплової енергії, (крім споживачів житлово-комунальних послуг). Для споживачів теплової енергії, які мають на своєму балансі тепловикористовувальні установки (теплові пункти, теплові мережі, тощо) — нагляд буде здійснюватися Держенергонаглядом щодо додержання вимог нормативно-правових актів, норм і правил з питань технічного стану теплофікаційних і тепловикористовувальних установок та мереж, їх експлуатації, проектування, будівництва, підтвердження готовності до роботи, користування енергією у сфері теплопостачання.

Управління Держенергонагляду у Луганській області