Купуйте онлайн на перевірених сайтах

«Для здійснення покупок в Інтернеті або операцій з банківською карткою необхідно знати базові правила інформаційної та фінансової безпеки. В сучасному світі такі знання є необхідністю навіть для школяра, інакше дуже легко натрапити на шахрайський онлайн-сервіс і втратити гроші», — Володимир Москаленко, директор департаменту електронної комерції та платіжних засобів Ощадбанку.

В Інтернеті намагайтесь користуватись перевіреними сервісами. Не переходьте за посиланнями, які ведуть на сайти банків або платіжних сервісів, а вручну набирайте назву в пошуковику або адресу в адресному рядку.

Ретельно перевіряйте сайти, на яких плануєте здійснювати оплату, оскільки шахраї через фейкові сайти можуть викрасти інформацію по вашій картці.

image002Сайти, які приймають онлайн-платежі, мають бути захищеними. У стрічці адреси вони мають містити https:// та значок «замочок».

На сайті мають бути значки захисту онлайн-покупок Verified by Visa та Mastercard Secure card.

Перевірте відгуки про сайт. Якщо їх немає або вони негативні, краще не ризикувати.

Перевірити сайт можна за допомогою спеціального сервісу департаменту кіберполіції https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/ або ЄМА https://www.ema.com.ua/blacklist/

Якщо дані платіжної картки потрапили до рук шахраїв через фішинговий сайт, повідомте кіберполіцію.

Якщо сумніваєтесь щодо сервісу, скористайтесь ресурсом whois.com, який дає можливість дізнатись, на кого зареєстрований домен і коли він був створений.

Ознаки шахрайських сайтів:

! Шахрайські є «новонародженими» або зареєстровані максимум рік тому.

! Фішинговий сайт не буде зареєстрований у верхній доменній зоні національного рівня «.ua».

Його адреса може закінчуватись на com.ua, in.ua, pp.ua, kiev.ua, org, net, info, biz, com, top, in, cc та ін), але не може виглядати так: «назва. ua».

«Найчастіше фішингові сайти маскуються під фіктивний переказ коштів з картки на картку, сайти банків, поповнення мобільного телефону, пропозиції роботи, онлайн-кредитування, продаж авіаквитків. Якщо ви зрозуміли, що стали жертвою фішингової атаки вже після того як ввели дані картки, одразу звертайтесь до контакт-центру банку», — Володимир Москаленко, директор департаменту електронної комерції та платіжних засобів Ощадбанку.

Безпека користування банкоматами і терміналами

1. При операціях з карткою в банкоматах та терміналах перевіряйте відсутність сторонніх предметів та пристроїв на клавіатурі, на карткоприймачі та місці для видачі та внесення готівки.

2. Набираючи PIN-код:

— прикривайте клавіатуру рукою;

— користуйтесь банкоматами та терміналами у приміщеннях із відеоспостереженням — у відділеннях банку, торговельних центрах;

— порівнюйте зовнішній вигляд банкомата з його заставкою. Часто на ній вказано як саме повинні виглядати карткоприймач і клавіатура.

«Якщо при знятті готівки в банкоматі ви почули звук відрахування купюр, але не отримали їх, і при цьому на екрані банкомата не було повідомлення про його несправність або відсутність грошей, одразу телефонуйте до банку. Якщо ви виявили в банкоматі шахрайські пристрої після того як зняли гроші, заблокуйте картку та зверніться по допомогу до свого банку», — Володимир Москаленко, директор департаменту електронної комерції та платіжних засобів Ощадбанку.

Дотримання правил фінансової безпеки дасть можливість вберегти кошти від зазіхань онлайн-аферистів.

Ліцензія НБУ № 148 від 05.10.2011 р.

Філія — Луганське обласне управління АТ «Ощадбанк»