Афери – 2019 та «коронавірусні» атаки – 2020

#ШахрайГудбай: Як зберегти гроші на картці та не стати жертвою платіжного шахрайства

З розвитком онлайн-сервісів, які передбачають розрахунки платіжною карткою, з’являються нові різновиди шахрайства. Сьогодні клієнт банку без знання азів інформаційної та фінансової безпеки ризикує стати жертвою шахраїв і втратити гроші. Ощадбанк розповів про те, як розпізнати шахрая та вберегти кошти на картці.

Вже кілька років поспіль найпопулярнішим видом шахрайства з платіжними картками є соціальна інженерія, коли люди «потрапляють на гачок» шахраїв та самі переказують гроші аферистам або розкривають дані своїх карток. Тому зараз банки піклуються про фінансову обізнаність населення, адже в більшості випадків люди стають жертвами шахраїв через недотримання основних правил платіжної безпеки. За даними Національного банку минулого року в Україні відбулося майже 72 тисячі випадків незаконних дій із платіжними картками. 58% із них сталися в Інтернеті.

Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем ЄМА, яка досліджує питання платіжної безпеки, провела аналіз усіх шахрайських схем в Україні з банківськими картками у 2019 році та виділила п’ять найпопулярніших з них.

Фіктивні кінотеатри. Шахрай під виглядом привабливої дівчини на сайті знайомств чи в месенджері пропонує романтичне побачення в «кінотеатрі на двох» і надсилає посилання на фейковий сайт для переказу грошей для бронювання квитків.

Псевдоагенції з працевлаштування. Працюють на базі сайтів-клонів, де розміщено неіснуючі вакансії. Кандидата просять сплатити комісійну винагороду або (найбільш небезпечно) надіслати селфі з паспортом.

«Лайк року» та онлайн-опитування з виграшами. Користувачеві соцмереж надходить повідомлення про те, що він колись поставив лайк і виграв приз, або запрошення взяти участь в опитуванні за винагороду. Гроші просять за доставку, пересилку тощо.

Акції «Виграй авто». Жертві пропонують виконати інструкцію на шахрайському сайті й надіслати кошти.

Карантин-2020 сприяв збільшенню обсягу безготівкових розрахунків та активності шахраїв. Найбільш розповсюдженою темою для онлайн-крадіжок стала благодійність. ЄМА наголошує, що в березні-квітні 2020 року хвиля шахрайства зросла. В Україні активно створювались неіснуючі благодійні фонди та організації для боротьби з пандемією, сайти-клони з «фінансовою допомогою» та «соціальними виплатами» або можливістю «вже зараз заробити» на ліках проти коронавірусу.

Також злодії активно використовують відносно нову тему — банківські послуги в чат-ботах. Наприклад, користувачам Viber вони пропонували отримати 1 000 грн «державної допомоги» на картку.

«Головною помилкою, через яку можна стати жертвою шахраїв та втратити гроші, є відсутність знання азів фінансової та інформаційної безпеки або нехтування ними. Необхідно знати правила безпеки і дотримуватись їх. Лише так можна убезпечити себе від втрат», — наголошує Володимир Москаленко, директор департаменту електронної комерції та платіжних засобів Ощадбанку.

Філія - Луганське обласне управління АТ «Ощадбанк»