Питання легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення - на контролі

8 грудня в Лисичанській міській раді під головуванням заступника міського голови Максима Головньова відбулося засідання міської комісії з питань забезпечення своєчасності та повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати та іншим соціальним виплатам, а також з питань реалізації заходів, направлених на легалізацію найманої праці.

В роботі комісії взяли участь керівники та спеціалісти управлінь міської ради, ДПІ у м. Лисичанську, Головного управління Держпраці у Луганській області, фондів соціального страхування, міського управління Пенсійного фонду.

Під час засідання, порядком денного якого було питання легалізації доходів та зайнятості населення, проаналізовано отриману від обласної міжвідомчої робочої групи інформацію щодо «ризикових» суб’єктів господарювання міста (що виплачують заробітну плату менше мінімальної або здійснюють діяльність з залученням 1 найманого працівника з заробітною платою до 1500 грн.) та заслухано керівників цих підприємств.

Під час обговорення акцентовано увагу присутніх на забезпеченні дотримання міжкваліфікаційних співвідношень в оплаті праці, а також на негативних наслідках нелегальної найманої праці: незабезпечення трудових прав громадян, позбавлення їх соціальних пільг та виплат гарантованих державою, зменшення надходжень до місцевого бюджету, тощо.

Зазначимо, що за нелегальне працевлаштування діючим трудовим законодавством (ст.265 КЗпП України) передбачено відповідальність посадових осіб підприємств у вигляді штрафу у 30 кратному розмір мінімальної заробітної плати за кожного працівника.