Депутати підтримали звернення щодо проведення виборів Луганської обласної ради

Сьогодні, 26 травня, під час засідання чергової десятої сесії Лисичанської міської ради депутати підтримали звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо проведення виборів Луганської обласної ради.

Текст звернення додається:

  ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Лисичанської міської ради сьомого скликання

до Президента України, Голови  Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо проведення виборів Луганської обласної ради

На сьогоднішній день у Луганській області склалась ситуація, коли керівник обласної військово-цивільної адміністрації є одноособовим джерелом прийняття рішень та контролю за їх виконанням. Такий стан з розподілом владних та контролюючих повноважень йде  врозріз з Конституцією України. У відповідності до ст. 6 Конституції України, державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.

Згідно зі ст. 118 Конституції України виконавчу владу в областях здійснюють місцеві державні адміністрації. При цьому місцеві державні адміністрації підзвітні і підконтрольні радам у частині повноважень, делегованих їм відповідними обласними радами.

Згідно зі ст.140 Конституції України обласні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад. А статтею 7 Конституції України місцеве самоврядування в Україні гарантується.

Таким чином, жителі Луганської області, які проживають на підконтрольній Україні території, не мають можливості у повному обсязі реалізовувати свої конституційні права, бо позбавлені права через своїх  представників – депутатів обласної ради затверджувати програми соціально-економічного та культурного розвитку Луганської області та обласний бюджет й контролювати їх виконання, вирішувати в установленому законом порядку питання щодо управління об'єктами спільної власності територіальних громад області, реалізовувати спільні проекти та програми розвитку територіальних громад, розв'язувати інші питання, визначені Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні.

Народне волевиявлення щодо обрання представників територіальних громад до складу обласних рад здійснюється через вибори (ст. 69 Конституції України). Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати та бути обраними до органів державної влади та місцевого самоврядування.

Ми, депутати Лисичанської міської ради, виходячи з того, що в Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування, визнається і діє принцип верховенства права, наполягаємо на необхідності проведення виборів Луганської обласної ради. Цей крок буде суттєвим на шляху подальшої нормалізації ситуації в регіоні, встановленні миру, розбудови держави.

Пропонуємо іншим міським та районним радам Луганської області підтримати це звернення.