Це необхідно знати про комерційні прилади обліку!

22 червня 2017 року набув чинності Закон України від № 2119-VIII «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Законом встановлено, що у будівлях, які на день набрання чинності цим Законом були приєднані до зовнішніх інженерних мереж і не були оснащені лічильниками тепла, мають бути встановлені лічильники обліку теплової енергії до 2 серпня 2018 року.

При цьому лічильники питної води для нежитлових будівель також мають бути встановлені протягом одного року, а для житлових будівель — протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.

Отже, всі багатоквартирні будинки мають бути оснащені вузлами комерційного та розподільчого обліку — будинковими лічильниками тепла та води, потрібними для визначення кількості та якості наданої комунальної послуги у будинку. На підставі цих даних будуть проводитися розрахунки за спожиті комунальні послуги.

Завдяки такому лічильнику споживачі платитимуть лише за використані послуги. У багатоквартирних будинках, які приєднані до мереж та користуються відповідними комунальними послугами, але не оснащенні приладами обліку, такі лічильники зобов’язані встановити оператори зовнішніх інженерних мереж у визначені строки.

Законом передбачено декілька варіантів встановлення будинкового лічильника тепла або води.

У разі приєднання до зовнішніх мереж будівлі, яка на момент набрання чинності законом не була до них приєднана, або в разі приєднання після відключення оснащення будівлі приладами здійснюють співвласники будинку за власний кошт. Так чи інакше це буде спільне майно багатоквартирного будинку.

Бюджетним та комерційним підприємствам теж необхідно встановити прилади обліку.

Відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері комерційного, у тому числі розподільного обліку комунальних послуг надано у ст.13 та ст.14 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

З метою виконання вимог вищезазначеного Закону, управлінням з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі ЖКГ розробляється Програма оснащення вводів багатоквартирних житлових будинків міст Лисичанська, Новодружеська, Привілля вузлами комерційного обліку води та тепла на 2018-2019 роки.

Свої пропозиції з приводу розробки Програми просимо надавати до управління з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі ЖКГ до 1 березня 2018року.

Управління з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі житлово-комунального господарства