Про підвищення якості і ефективності професійного навчання на виробництві

Професійне навчання працівників на виробництві є необхідною умовою забезпечення підприємств кваліфікованою робочою силою, підвищення її професійного рівня відповідно до вимог виробництва чи сфери послуг.

В цілому на виробництві щорічно здійснюється професійне навчання близько 0,5 млн. працівників. В умовах фінансово-економічної кризи більшість підприємств зорієнтовані на здійснення професійного навчання працівників безпосередньо на виробництві, що здешевлює його вартість. Тому питання забезпечення належної якості та ефективності професійного навчання на виробництві на сьогодні є актуальним і важливим.

Основні положення щодо організації та здійснення професійного навчання кадрів на виробництві унормовано Законом України «Про професійний розвиток працівників», зокрема визначено, що професійне навчання робітників може здійснюватися на договірній основі у професійно-технічних навчальних закладах, на підприємствах, в установах або організаціях та безпосередньо у роботодавця. Для організації професійного навчання роботодавець може утворити окремий підрозділ з питань професійного навчання працівників або покласти функції з організації такого навчання на відповідних фахівців. Одним із факторів, який в значній мірі впливає на якість професійного навчання, є належний рівень кваліфікації працівників, які організовують і здійснюють цю роботу.

Пунктом 3.1 Положення про професійне навчання працівників на виробництві, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України від 26.03.2001 за № 127/151, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 6 квітня 2001р.за № 315/5506 визначено категорії осіб, які здійснюють професійне навчання працівників на виробництві, зокрема викладачі з числа керівників, професіоналів та фахівців роботодавця та інструктори виробничого навчання з числа кваліфікованих робітників роботодавця та передбачено, що зазначені особи підвищують кваліфікацію з питань професійного навчання працівників не рідше ніж один раз на п’ять років.

Відповідно до Положення про організацію навчально-виробничого процесу на виробництві, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України від 27.12.2006 р. № 500/861, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17 січня 2007 р. за № 32/13299, працівники, які здійснюють професійно-технічне навчання робітників на виробництві та не мають педагогічної освіти, повинні пройти підвищення кваліфікації з основ педагогіки та психології професійного навчання.

З метою забезпечення реалізації вимог означених нормативно-правових документів та розпорядчих актів повідомляємо, що Державний заклад «Дніпропетровський інститут професійного розвитку і освіти» Міністерства праці та соціальної політики України здійснює розповсюдження типових навчальних планів та програм, проведення курсів підвищення кваліфікації працівників, які залучаються до організації та проведення професійного навчання на виробництві, зокрема викладачів теоретичного навчання та інструкторів виробничого навчання, з питань організації навчання працівників, проведення навчального процесу на виробництві, основ педагогіки та методики навчання. Інститут може здійснювати підвищення кваліфікації як з відривом від виробництва так і без відриву від виробництва в будь-якому регіоні країни.

Адреса Державного закладу «Дніпропетровський інститут професійного розвитку і освіти»: 49000, м. Дніпропетровськ, пр. К. Маркса, 71.

Контактні телефони: (056) 745-45-31, 791-10-53, 745-14-61.

Електронна адреса: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. .

Міністерство соціальної політики України