До уваги юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців

З 21 травня 2015 року, з дня набрання чинності Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 09 квітня 2015р. № 317-VІІІ, частина друга статті 10 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» була викладена у новій редакції та передбачала, що юридичні особи та фізичні особи — підприємці звільняються від сплати адміністративного збору за внесення змін до установчих документів щодо місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи-підприємця, у зв’язку із зміною назви (перейменування) скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів.

Але, з набранням чинності 01 січня 2016р. Закону України «Про внесення змін до Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців“ та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» від 26.11.2015р. № 835-VІІІ, яким викладено в новій редакції Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV (далі — Закон) пунктом 1 статті 17 вищезазначеного Закону фактично ця норма скасована.

Відтепер, з 01 січня 2016р., юридична особа та фізична особа-підприємець при внесені змін до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі щодо себе, повинна сплатити адміністративний збір, у розмірі передбаченому пунктом 1 статті 36 Закону.

Так, за державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться у Єдиному державному реєстрі (в т.ч. місцезнаходження юридичної особи), крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою стягується адміністративний збір у розмірі — 0,3 мінімальної заробітної плати, це становить:

— при державній реєстрації, коли документи подаються державному реєстратору у паперовій форму — 410 грн.,

— при проведенні державної реєстрації на підставі документів, поданих в електронній форму — 310 грн.

За державну реєстрацію змін до відомостей про прізвище, ім’я, по батькові або місцезнаходження фізичної особи-підприємця — 0,1 мінімальної заробітної плати:

— при державній реєстрації, у випадку коли документи подаються державному реєстратору у паперовій форму — 140 грн.,

— при проведенні державної реєстрації на підставі документів, поданих в електронній форму — 100 грн.

Заступник начальника Лисичанського міського управління юстиції з питань державної реєстрації Н.М. Ваганова