Програма розвитку ООН запрошує взяти участь у конкурсі на здобуття малих грантів для започаткування та/або відновлення підприємницької діяльності

Програма розвитку ООН запрошує внутрішньо переміщених осіб, які проживають в Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Одеській, Полтавській, Харківській, Луганській та Донецькій областях та місцеве населення Донецької та Луганської областей (з підконтрольних Уряду України територій) взяти участь у конкурсі на здобуття малих грантів для започаткування та/або відновлення підприємницької діяльності.

Програму малих грантів для започаткування або відновлення підприємницької діяльності адмініструє благодійний фонд «Творчий центр ТЦК» у партнерстві з благодійним фондом «Горєніє», Всеукраїнською організація зі справ вимушених переселенців.

Мета конкурсу — поліпшити життя внутрішньо переміщених осіб та місцевого населення Донецької та Луганської областей шляхом підтримки підприємницької діяльності та малого бізнесу.

Грантова підтримка надається на започаткування та/чи відновлення, розширення підприємницької діяльності та малого бізнесу. Подані на конкурс бізнес-плани мають демонструвати високий потенціал та довгострокові перспективи отримання прибутку та мати реалістичні ринкові показники, передбачати створення умов для самозайнятості та/або створення додаткових робочих місць, включаючи й для членів сімей.

Кошти гранту можуть бути використані, зокрема, на такі види діяльності в межах реалізації бізнес-планів:

— купівля обладнання для виробництва товарів;

— забезпечення інструментами для надання послуг;

— збільшення штату персоналу або розширення бізнесу;

— оренду приміщень для виробництва товарів та надання послуг;

— забезпечення ресурсами для виробництва товарів та надання послуг;

— купівлю франшизи за договором комерційної концесії (франчайзингу) з відповідним обладнанням;

— придбання ліцензій та дозволів у разі, якщо цього потребує окремий вид підприємницької діяльності.

Цей перелік не є вичерпним.

Неприйнятними є витрати, пов’язані з:

— підготовкою бізнес-плану для участі в конкурсі;

— сплатою боргів;

— відшкодуванням витрат, пов’язаних із коливанням валютного курсу;

— міжнародними відрядженнями;

— купівлею/орендою житлового приміщення;

— купівлею речей особистого вжитку;

— купівлею б/у обладнання чи б/у автомобілів;

— з участю у тренінгах чи навчанні;

Максимальний розмір гранту на реалізацію одного бізнес — проекту становить:

— до 225 000 грн. зможуть отримати особи, які в рамках запропонованого бізнес-плану планують створити не менше 4-х робочих місць;

— до 150 000 грн. зможуть отримати ті, хто створюватиме не менше 3-х робочих місць;

— до 100 000 грн. буде максимальною сумою для підприємців, що запропонують бізнес-план, в рамках якого створюватиметься 2 робочих місця;

— до 75 000 грн. буде виділено для підприємців, що створюватимуть 1 робоче місце (під одним робочим місцем розуміється у даному випадку власне сам підприємець).

Підприємці, які отримають грант, мають зробити власний внесок у реалізацію проекту (в грошовій чи іншій формі, наприклад, працею, наданням обладнання, приміщення тощо) у розмірі не менше 25% вартості проекту.

Хто може стати учасником? У конкурсі на отримання гранту можуть брати участь виключно фізичні особи, які мають офіційний статус внутрішньо переміщених осіб та проживають на території Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Луганської, Одеської, Полтавської та Харківської областей.

Також у конкурсі можуть брати участь фізичні особи з числа місцевого населення Донецької та Луганської областей, які мають підтвердити місце реєстрації свого проживання.

Які умови участі?

Для участі у конкурсі бажаючі повинні подати:

— заповнену заявку;

— бізнес-план встановленої форми;

— бюджет використання гранту встановленої форми;

— обов’язкові додатки.

Детальні умови конкурсу та форму заявки, бізнес-плану, бюджету (українською та російською мовами) можна завантажити за посиланням

http://ccc-tck.org.ua/storage/grant/3_raunddocumentation.zip.