«Школа документалістики та медіа для підлітків Донбасу»

 Троє учнів 9-11 класів НВК «Гарант» взяли участь у двотижневому навчанні на проєкті «Школа документалістики та медіа для підлітків Донбасу», яке відбулося наприкінці липня у Києві.

Від Луганщини до заходу долучилися двадцятеро учасників у віці від 14 до 17 років, які склали п’ять команд. Учасники навчалися основам журналістики, фото та відео зйомки, операторської майстерності, відео монтажу, створенню власних сайтів та опановували новітні ІТ технології.

Протягом двотижневого інтенсиву команди самостійно збирали матеріал, шукали локації для проведення зйомок, створювали студійний портрет, інтерв’ю та документальні фільми-історії своїх персонажів  таких же підлітків з окупованих територій, що сьогодні живуть і навчаються в Києві та Житомирі. Знайомство з командою проєктів «Мрійники» та Школи журналістики і медіа, які були реалізовані впродовж 2016-2019 років у маленьких містах і містечках на прифронтових територіях Луганської та Донецької областей, змінило життя Їх учасників.

Студенти-випускники «Школи документалістики та медіа для підлітків Донбасу» отримали сертифікати про успішне завершення курсу навчання.

ІІ сесія проєкту стартувала в Києві 9 серпня і триватиме до 20 серпня. Загалом проект охопить 40 учасників з Луганської області.

У вільний від навчання час підлітки, у супроводі викладачки Києво-Могилянської академії пані Владислави Осьмак, здійснили цікаву екскурсію Києвом, відвідали майстер-клас з приготування хачапурі по-аджарські. Впродовж проєкту познайомилися з молодим фотографом, підприємцем Андрієм Коренем, з актором, письменником, майстром дублювання Андрієм Альохіним.

Зазначимо, що команду лекторів проєкту склали досвідчені майстри своєї справи — викладачі Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого та Державного університету телекомунікацій. «Школа документалістики та медіа» є міжнародним проєктом, оскільки зі студентами-підлітками працювала викладачка журналістики з Нью-Йорку Ганна Кроткіна-Бродскі та операторка Марта-Дарія Клінава з Білорусі.

Натхненницями проєкту є відома режисерка, громадська активістка і голова громадської організації «Новий Донбас» Лариса Артюгіна, журналістка англомовного видання «Euromaidan Press» Олена Макаренко та керівниця проєктів благодійної організації «Мрійники» Наталія Ящук.

Комфортне перебування у великому місті та харчування учасників було організовано за допомогою «Dream Hostel Kyiv» та мережі ресторанів «Мама Манана», психологічний супровід забезпечили Марія Лемберг, Олена Казакова та Наталя Опришко.

Нагадаємо, що організатори, фінансові та інформаційні партнери проєкту: благодійна організація «Благодійний фонд «Громадяни», ГО «Новий Донбас» та «Docua-platform», «Fedoriv HUB», «Kooperativ Afisha», Телеканал «Дом», проєкт «Мрійники», за підтримки Українського культурного фонду.

Директор КЗ «НВК «Гарант» Світлана Боровкова