Звернення військового комісару Лисичанського міського військового комісаріату підполковника Ільченко Володимира Віталійовича до мешканців м.м. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля

Шановні громадяни!

З 1 квітня 2014 року набув чинності Закон України від 27.03.2014 року № 1169-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації». Цим законом передбачені зміни до норм правового та соціального захисту громадян, призваних під час мобілізації.

А саме:

Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу»

  • 1. Визначається правовий статус служби за призовом по мобілізації, що забезпечує військовозобов’язаним, призваним під час мобілізації:
  • виплату грошового забезпечення на рівні військовослужбовців за контрактом;
  • соціальний і правовий захист військовозобов’язаних та членів їх сімей на рівні військовослужбовців.
  • 2. Збільшується граничний вік перебування в запасі рядового, сержантського та старшинського складу до 50 років, молодшим офіцерам до 55 років.
  • 3. Забезпечено можливість призову на військову службу при мобілізації приватних підприємців без припинення їх підприємницької діяльності.

Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб»

Забезпечено виплату пенсій офіцерам запасу, призваним під час мобілізації.

Пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим Законом, у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Державної спеціальної служби транспорту, на службу до органів внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органів та підрозділів цивільного захисту, податкової міліції та Державної кримінально-виконавчої служби України виплата пенсій на час такої служби не припиняється. Після звільнення із служби цих осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років на день їх демобілізації. Якщо новий розмір пенсії у цих осіб буде нижчим за розмір, який вони отримували в мирний час, виплата їм пенсії здійснюється у розмірі, який вони отримували на день призову на службу у зв’язку з мобілізацією.

Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»

У разі призову військовозобов’язаних на військову службу за призовом під час мобілізації, їм нараховується одноразова грошова допомога, яка буде виплачуватися на день демобілізації таких осіб.

Кодексу Законів України про працю

Залишаються попередні робочі місця та середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності за громадянами, які будуть призвані під час мобілізації на військову службу, на особливий період.

Щодо служби у військовому резерві

Цим законом введений новий тип відстрочки від призову на строкову військову службу, яка може бути надана призовнику, — а саме: відстрочка для проходження служби у військовому резерві.

Призовники, які виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строку першого контракту, звільняються від призову на строкову військову службу в мирний час.

У В А Г А

Також доводжу до вашого відома витяг з наказу міністра оборони України від 07.03.2014 року № 160 Про присвоєння військових звань учасникам бойових дій на території інших держав

Відповідно до Указу Президента України від 14 лютого 2014 року № 77/2014 «Про присвоєння військових та спеціальних звань учасникам бойових дій на території інших держав» з метою вшанування подвигу учасників бойових дій на території інших держав, мужності і героїзму, виявлених під час виконання військового обов’язку, та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан Міністр оборони України НАКАЗАВ:

2. Присвоїти військовозобов’язаним та особам, які перебувають у відставці, — учасникам бойових дій, яким наданий статус відповідно до п.п. 2 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» чергові військові звання:

  • — до полковника (капітана 1 рангу) включно — особам, які мають військові звання офіцерського складу;
  • — до старшого прапорщика (старшого мічмана) включно — особам, які мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу.

Лисичанський міський військовий комісаріат ЗАПРОШУЄ

у прийомні дні: вівторок або четвер

вищевказану категорію громадян для внесення даних про присвоєння чергових військових звань до їх військово-облікових документів.

При собі мати військово-облікові документи та паспорт громадянина України.

Військовий комісар Лисичанського міського військового комісаріату підполковник Ільченко Володимир Віталійович