Інтерв’ю начальника управління економіки Лисичанської міської ради про виконання заходів Державної програми активізації економіки на 2013-2014 роки, до якої включено ПАТ "Лисичанський склозавод "Пролетарій"

Враховуючи високу ціну газу для ПАТ «Лисичанський склозавод „Пролетарій“, а також знос основних скловарних печей, керівництвом підприємства було прийнято рішення про початок планової модернізації виробничих потужностей заводу, результати якої дозволять істотно знизити собівартість продукції і збільшити її випуск. Весь трудовий колектив, що не задіяний у ремонтних роботах, був поставлений на облік в центр зайнятості з дотриманням всіх законодавчих гарантій для людей, тобто всім виплачується допомога, ніхто не залишений напризволяще. Після запуску виробничих потужностей колектив буде працевлаштований на свої місця.

ПАТ „Лисичанський склозавод“ Пролетарій» з його бізнес-планами був включений у державну програму з активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, затвердженої Постановою КМУ від 27 лютого 2013 № 187. Згідно з цією постановою, обсяг фінансування інвестиційних програм підприємства, яка притягається під державні гарантії, становить 426 млн. грн.
На даний час проводиться робота щодо виконання даної постанови.

В дану програму включено 5 бізнес-планів, розроблених ПАТ «Лисичанський склозавод «Пролетарій», а саме «Поглиблення промислової переробки флоат-скла на основі збільшення виробництва загартованого скла», «Модернізація виробництва крупно габаритного флоат-скла», «Поглиблення промислової переробки флоат-скла на основі модернізації виробництва дзеркал», «Організація виробництва низькоемісійного листового скла» та «Забезпечення власного виробництва електричною енергією на основі будівництва когенераційної газопоршневої установки».

За першим з названих бізнес-планів виконано наступне:

Придбано прямолінійний вертикальний торцуючий верстат HIYON8, виробник — «GLASTON ITALY S.P.A.», Італія, постачальник — компанія ТОВ «Бусел», Україна, вартість — 888,99 тис. грн.; лазерний принтер для нанесення керамічних фарб на скло GlassJet — 2800?3700 мм, виробник та постачальник — «Dip Tech Ltd», Ізраїль, вартість — 4 686,57 тис. грн. ; горизонтальна машина для миття та сушки плаского скла, модель WD1300 SHINYGO, виробник — компанія «SHINYGO», Китай, постачальник — ТОВ «ГЛАСС МАШИНЕРИ ТЕХНОЛОДЖИ», Україна, вартість — 221,5 тис. грн.

Наразі мають бути укладеними угоди з постачальником обладнання для обробки скла ТОВ «Бусел», Україна на придбання автоматичних вертикального верстату для свердлення скла Leonard 121 Base та фрезерувальної машини Leonard 123 Mill, виробником обох верстатів є італійська компанія «L.M.S.r.l».

Триває вивчення та відбір виробників та постачальників іншого обладнання, що має бути придбаним у відповідності до інвестпроекту.

Ведеться перепланування помешкань цеху, де має бути встановлено обладнання.

За другим з названих бізнес-планів виконано наступне:

Ведеться демонтаж конструктивів скловарної печі, що має реконструюватися, опрацьовуються проекті рішення, проводиться відбір постачальників необхідних матеріалів та обладнання.

За третім з названих бізнес-планів виконано наступне:

Придбано у компанії Kl?pper Mashinentechnik GmbH & Co. KG. Німеччина лінію з виробництва дзеркал Е-26-V2-2-84A загальною вартістю 21 860, 42 тис. грн. Вказане обладнання вже надійшло на підприємство. Монтаж лінії планується закінчити до кінця жовтня поточного року. До цього ж строку має бути придбаним, виготовленим господарським способом та змонтованим допоміжне обладнання, зокрема, системи водопідготовки, вентиляції, з’йому з лінії готових дзеркал, устрій захисних герметичних камер дзеркальної лінії. На даний час всі означені роботи розпочаті та тривають.

За четвертим з названих бізнес-планів виконано наступне:

На початку серпня поточного року відновлено виробництво низькоемісійного листового скла, станом на 22.08.13 р. його вироблено 8 тис. кв. м.

На даний час отримана принципіальна згода АТ «Укрексімбанк» надати кредит для фінансування вказаних бізнес-планів.

У другому півріччі 2013 р. планується виробити загартованого скла 285 тис. м2, дзеркал 187,5 тіс.м2 та енергозберігаючого скла 400 тис. м2.

Начальник управління економіки О.Ю.Лєснов