Проведено перевірку щодо жорстокого поводження з тваринами та їх знищення на території міста Лисичанська

Прокуратурою міста Лисичанська в порядку здійснення правозахисної діяльності, проведена перевірка за фактами, опублікованими у ЗМІ, щодо жорстокого поводження з тваринами та їх знищення на території міста Лисичанська, з фахівцями ДЗ «Лисичанська міська санітарно-епідеміологічна станція Луганської області» МЗ України та Державної інспекції ветеринарної медицини України, в ході якої встановлено наступне:

Рішенням сесії Лисичанської міської ради від 30.03.2011 року № 10/161 затверджені «Правила утримання домашніх тварин на території міста Лисичанська», якими визначено механізм відлову, тимчасової ізоляції та регулювання чисельності безпритульних тварин.

Протягом 2010-2011 років питання щодо поховання, переробки або утилізації безпритульних тварин комісією з управління комунальною власністю, з питань житлово-комунального господарства не розглядались.

На виконання «Правил утримання домашніх тварин на території міста Лисичанська» КП «ЛЖЕК» № 1, 3, 5, 6, 8 забезпечують утримання підвалів, горищ та інших технічних приміщень у будинках закритими, або відповідно обладнаними для запобігання проникненню до них тварин (проводиться засітчення підвальних вікон та встановлення підвальних дверей). В кожному КП «ЛЖЕК» складено графіки перевірки санітарного стану, виконання яких дотримуються.

Укладені договори з Лисичанською СЕС по здійсненню в літньо-осінній період дезінсекції та дератизації підвалів житлових будинків та укладені графіки проведення цих робіт.

З метою недопущення розпліднення безпритульних тварин в місті проводиться ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ. Протягом 2011 року ліквідовано 14 таких сміттєзвалищ.

Згідно ст. 16 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» регулювання чисельності диких тварин і тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю, або частково створюваних діяльністю людини, здійснюється методами біостеріалізації або біологічно обґрунтованими методами.

Відлов безпритульних тварин в місті не проводиться. На полігоні твердих побутових відходів виділена площадка, на якій вже побудовані 6 кліток для перетримки тварин.

Худобомогильник знаходиться в незадіяному стані. Наказом Лисичанського КАТП 032806 за № 47/П від 19.02.2010р. експлуатація худобомогильнику зупинена. Під’їзна дорога відсутня. Випадків захоронення тварин, що загинули від сибірки чи інших інфекційних хвороб не зареєстровано.

Для утилізації біологічних відходів в Лисичанському КАТП є Крематор АI-200, який на час перевірки знаходиться в законсервованому стані з січня 2010 року.

На сьогоднішній день вирішуються організаційні питання утримання, стерилізації та гуманного поводження з безпритульними тваринами відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» щодо втілення його в життя.

Зокрема, варто зазначити, що Правила утримання домашніх тварин у місті Лисичанську розроблені з метою врегулювання відносин у сфері поводження, утримання, використання домашніх тварин, забезпечення відповідного санітарного, екологічного та епізоотичного стану на території міста Лисичанська, захисту від страждань і загибелі тварин унаслідок поводження з ними, захисту їх природних прав та украплення моральності та гуманності суспільства.

Цими правилами визначені не тільки права, але і обов’язки юридичних та фізичних осіб, власників собак, котів та інших тварин щодо їх утримання та поводження з ними. За не виконання Правил, фізичні та юридичні особи, керівники і власники підприємств незалежно від форм власності несуть відповідальність згідно з діючим законодавством України.

Помічник прокурора Т. Бушуєва

По матеріалам офіційного сайту Прокуратури м. Лисичанська