Олег Калінін взяв участь у форумі «Справедлива трансформація вугільних регіонів: від планів до дій!»

Заступник керівника Лисичанської міської ВЦА Олег Калінін взяв участь у дводенному форумі високого рівня «Справедлива трансформація вугільних регіонів: від планів до дій!», який пройшов у Києві.

Захід відбувся за участю представників національних та регіональних органів влади, міжнародних організацій і профільних міністерств. Вони ділилися з учасниками форуму власним баченням розвитку економічної диверсифікації, кадрового потенціалу та енергетичного переходу шахтарських міст.

Головною метою Форуму стало забезпечення якісного, сфокусованого та ефективного обміну думками і досвідом між різними суб’єктами трансформації вугільних регіонів. Наразі в українських вугільних громадах вже є низка підходів, концепцій та конкретних проєктних напрацювань в цій сфері, які ґрунтуються на світовому та європейському досвіді.

Присутні зазначили, що ключовою умовою успішної справедливої трансформації вугільної промисловості може стати співпраця на національному та місцевому рівнях.

Окрім того, учасники форуму наголосили на посиленні кадрового потенціалу вугільних громад для нових галузей економіки через програми перекваліфікації та розвитку підприємницького потенціалу у шахтарських регіонах. При цьому, місцева влада має допомогти національній визначити чіткі профілі людей, яким треба буде допомога: їхній вік, інтереси, потреби та інше.

Розглядаючи питання енергетичного переходу шахтарських міст, учасники форуму дійшли висновку, що Україна повинна стати кліматично-нейтральною в електроенергетиці.

Нагадаємо, 22 вересня Кабінет Міністрів схвалив концепцію державної цільової програми справедливої трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року. Громади стимулюватимуть до переходу на альтернативні джерела енергії, їм надаватиметься підтримка для реалізації інвестиційних проєктів.

Організаторами Форуму виступили ГО «Екодія», Луганський обласний правозахисний центр «Альтернатива» та Germanwatch.