21 червня - День батька

З метою створення сприятливих умов для зміцнення інституту сім’ї як основи суспільства і визнання на державному рівні ролі батька у вихованні дітей Указом Президента України № 274 від 18.05.2019 встановлено День батька, який цьогоріч відзначаємо 21 червня.

Бути батьком — велика відповідальність, але разом з тим — велике щастя і радість. Сучасні реалії життя вимагають від чоловіків бути не тільки годувальником та захисником, а на рівних з жінкою розділити відповідальність за своїх дітей, активно долучатися до виховання та піклування ними. Сучасний тато — взірець для своїх нащадків, турботливий та люблячий, відповідальний наставник та друг. Вітаємо татусів, пишаємося ними та бажаємо всіх благ!

Довідка:

Вперше День батька відзначили в 1909 році в США. Вважається, що ініціативу свята подала американка Сонора Смарт, що вирішила таким чином висловити вдячність своєму самотньому батьку — ветерану Громадянської війни, який овдовів, коли його дружина загинула при пологах їх шостої дитини, та самостійно виховав дітей. Свято швидко отримало визнання спочатку в штаті Арканзас, а у 1966 році стало національним у США.

З часом й інші країни, де декларується повага до сімейних цінностей, слідом за Сполученими штатами, почали відзначати цей день, вшановуючи чоловіка-батька.

Сьогодні День батька святкують у близько 40 країнах світу, таких як: США, Канада, Південна Африканська Республіка (ПАР), Японія, Франція, Швейцарія, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. Серед багатьох країн День батька в різні дати святкує Грузія — 3 жовтня, Італія та країни Піренейського півострова — 19 березня, Південна Корея — 8 травня. У Польщі День батька святкують 23 червня.