15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Щорічно, 15 лютого, наша країна відзначає День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. За традицією, вшановують всіх тих, хто брав участь у війнах на території Чилі, Іспанії, Єгипту, В’єтнаму, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих точках» світу, та, найбільш масштабною і трагічною з них, все ж, залишається війна в Республіці Афганістан, яка тривала з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року.

Десять років родини, чиї сини, брати і батьки брали участь у військових діях, з нетерпінням чекали на цей день. Однак не для всіх він прийшов радісним і щасливим. Тисячі наших співвітчизників, серед яких і лисичани, не повернулися до рідних домівок, деякі вважаються зниклими безвісти або такими, що потрапили в полон, частина — отримали поранення і повернулися додому інвалідами.

Цього року виповнюється 30 років з моменту виведення військ з Афганістану. Саме 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Жахлива війна зламала життя багатьом юнакам, але вони все одно чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишаючись вірними присязі до кінця.

Плин часу не затьмарив спогадів. І сьогодні ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю загиблих, вшановуємо всіх воїнів-інтернаціоналістів, які пройшли через жорстокі війни на чужині. Дякуємо вам за благородну місію із забезпечення миру та добросусідських відносин між країнами світу. Дякуємо колишнім бійцям за активу життєву позицію та роботу з патріотичного виховання молодого покоління. Бажаємо міцного здоров’я, сили духу, родинного щастя та благополуччя.