30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Щороку, починаючи з 2014 року, 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

Торгівля людьми є надзвичайно глобальною та прибутковою злочинною індустрією в світі. За рівнем доходів вона поступається лише продажам наркотиків та зброї.

Жертвами цього злочину стають і жінки, і чоловіки, і діти, які потерпають від його різноманітних форм, серед яких примусова праця, сексуальна експлуатація, примусове жебрацтво, вилучення органів тощо.

Якщо Ви потрапили у ситуацію, коли:

— вас позбавляли вільного пересування та спілкування з родиною, відібравши ваші документи;

— вам пообіцяли добре оплачувану роботу (за кордоном чи в Україні), а потім не заплатили обіцяних грошей;

— вас примушували відробляти неіснуючі борги;

— вас втягнули у злочинну діяльність шляхом примусу, шантажу або насильства — є підстави вважати, що ви стали жертвою торгівлі людьми.

Законодавством України таким особам гарантується комплексна допомога (психологічна, соціально-педагогічна, соціально-медична, юридична, допомога у працевлаштуванні та перекваліфікації, тощо), виходячи з особистих потреб постраждалої особи, в тому числі і одноразова матеріальна виплата.

Більш детальну інформацію про:

— ризики потрапляння громадян у ситуацію торгівлі людьми;

— порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;

— види допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми;

— перелік установ, закладів, служб та організацій, які надають допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми;

— контакти відповідальних посадових осіб за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та громадських організацій, які працюють у цій сфері, можна отримати, звернувшись до відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради за адресою: м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, 62, кабінет № 38 (начальник відділу), № 37 (спеціалісти відділу), та за телефонами: (06451) 73543, або 72939.

Консультацію з питань протидії торгівлі людьми можна отримати також, звернувшись на Національну «гарячу лінію» за загальноєвропейським номером 116123. Даний номер є безкоштовним з мобільних телефонів. Лінія працює анонімно та конфіденційно.

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради