На Луганщині підписано Меморандум про співпрацю щодо формування мережі інклюзивно-ресурсних центрів

1031 травня між Луганською обласною державною адміністрацією і головами міських рад та райдержадміністрацій підписано Меморандум про співпрацю щодо формування мережі інклюзивно-ресурсних центрів.

Участь у заході взяли заступники голови облдержадміністрації Юрій Клименко та Ольга Лішик.

Юрій Клименко зазначив, що інклюзивна освіта є пріоритетним напрямом розвитку національної системи освіти. І, незважаючи на складну ситуацію в області, започатковано шість пілотних проектів щодо створення інклюзивно-ресурсних центрів для дітей з особливими освітніми потребами. Вони з’являться в цьому році у Сєвєродонецьку, Рубіжному, Лисичанську та Старобільському, Станично-Луганському і Попаснянському районах.

2«Ми хочемо щоб кожна мама, яка має дитину з особливими потребами, знала, що в області є спеціальний центр, де передбачена спеціальна допомога, — підкреслив Юрій Клименко. — Я впевнений, що після підписання цього Меморандуму, до нас згодом приєднаються решта міст та районів області. І як у Лисичанську або Попаснянському районі буде створено інклюзивне середовище».

Міський голова Сергій Шилін, який виступив одним з підписантів Меморандуму, у своєму виступі зазначив, що одним з основних пріоритетів розвитку сучасного суспільства є забезпечення рівних прав на освіту для всіх дітей, у тому числі для дітей з особливими освітніми потребами, дітей з інвалідністю та інших соціально вразливих груп. Обов`язок влади — забезпечити всі необхідні умови для реалізації цього права.

8Зазначимо, що сьогодні у Лисичанську відкрито чотири інклюзивні групи в чотирьох закладах дошкільної освіти та 12 інклюзивних класів у п’яти загальноосвітніх школах. У новому навчальному році планується не тільки розширення мережі закладів освіти з інклюзивною формою навчання, а й відкриття інклюзивно-ресурсного центру в м. Лисичанську.