В Лисичанську урочисто відкрилася виставка «Будівельний бельгійський спадок Лисичанська кінця ХІХ - початку ХХ століття»

Сьогодні, 1 лютого, в Лисичанському міському краєзнавчому музеї урочисто відкрилася краєзнавча виставка «Будівельний бельгійський спадок Лисичанська кінця ХІХ — початку ХХ століття» за участю міністра-радника Посольства Королівства Бельгія в Україні пана Мішеля Версаля. Виставка проходить в нашому місті в рамках проекту «Жовта Лінія» за ініціативи Українського кризового медіа центру. Метою виставки є привернення уваги до історичних споруд які є монументальною спадщиною нашого міста.

В заході також взяли участь начальник відділу культури Лисичанської міської ради Людмила Ткаченко, представники USAID та Українського кризового медіа центру, викладачі та студенти Лисичанського державного гірничо-індустріального коледжу, працівники інших музеїв Лисичанська, жителі міста.

На світлинах виставки представлені красиві та величні будівлі, що вирізняються з поміж інших своєю архітектурою та історія створення яких пов’язана з заснуванням наприкінці ХІХ ст. бельгійським інженером та підприємцем Ернестом Сольве та пермським купцем Іваном Любимовим акціонерного товариства для виробництва соди. Це будівлі, які були зведені на території, на той час селища Верхнього, за проектом бельгійських архітекторів. Сюди входять будинок-маєток директора Содового заводу, бельгійські житлові квартали для робітників, дитяча лікарня (адміністративна будівля содового заводу) та лікарня содового заводу, гімназія (казарма содового заводу для неодружених працівників), будинок приїжджих, адміністративна будівля содового заводу, Миколаївська церква. Із всього комплексу будівель, три будинки постраждали в 1999 році внаслідок тектонічних зсувів, будинок приїжджих зруйнований вандалами, в 2014 році під час пожежі постраждав дах адмінбудівлі.

Познайомив з історичними подіями та презентував кожну світлину науковий співробітник Лисичанського краєзнавчого музею Микола Ломака.

Окрім того, всі присутні з цікавістю подивилися невеликий тематичний відеоролик з цікавими фактами про споруди, що побудовані бельгійцями в Лисичанську.

Пан Мішель Версаль подякував ініціаторам виставки та працівникам музею за цікаву історичну інформацію та чудову організацію заходу.

Проект «Жовта Лінія» — це документація об’єктів архітектурної та монументально-декоративної спадщини ХІХ — ХХ століття на території Донецької та Луганської областей, покликана окреслити та звернути увагу на важливі і недостатньо актуалізовані сьогодні архітектурні явища. Фото та відеодокументація, представлена у форматі музейної виставки, не тільки наголошуватиме на необхідності архівування і систематизації даних про важливі об’єкти, а й популяризуватиме їх серед місцевого населення, тим самим просуваючи ідею збереження таких пам’яток.

Фото у фотогалереї (17 шт.)