У Лисичанську розглянуто питання щодо зміни тарифів на послуги ЖЕКів

23 вересня у Центрі позашкільної роботи зі школярами та молоддю відбулись громадські слухання з обговорення питання щодо встановлення економічно обґрунтованих тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються КП ЛЖЕК №№ 1, 3, 5, 6, 8. Слухання пройшли під головуванням секретаря міської ради Едуарда Щеглакова. Також в засіданні взяли участь заступник міського голови Андрій Якимчук, керуючий справами (секретар) виконавчого комітету Олександр Савченко, секретар постійної депутатської комісії з питань розвитку міста в галузі житлово-комунального господарства, власності та земельних відносин Віталій Деменковець, начальник управління з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі житлово-комунального господарства Віталій Сахань, депутати міської ради, начальники та працівники житлово-експлуатаційних контор, громадськість, мешканці міста та ЗМІ. Загалом у громадських слуханнях взяли участь понад 250 осіб .

Обговорення почалось з виступу начальника відділу планування та економічного аналізу управління з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі житлово-комунального господарства Олени Єрьоменко, яка обґрунтувала доцільність зміни тарифів на послуги ЖЕКів. Олена Василівна зазначила, що це вимушена міра у зв’язку з ростом цін на будівельні, паливно-мастильні матеріали, енергоносії, з підняттям мінімальної заробітної плати, підкресливши, що встановлення економічно обґрунтованих тарифів вимагає Закон України «Про житлово-комунальні послуги». «Нині тарифи не відповідають 100% відшкодуванню витрат на виробництво та реалізацію комунальних послуг, відсутні кошти на розвиток виробництва та покращення якості послуг», — зазначила Олена Василівна.

За словами начальників ЖЕКів, якщо тарифи залишаться незмінними, це призведе до руйнування житлового фонду та його занедбаності, а також до недотримання в повному обсязі санітарно-гігієнічного, протипожежного та технічного стану об’єктів житлово-комунального господарства. Співробітниками ЖЕКів постійно ведеться робота з боржниками з метою сплати заборгованості за отримані послуги, інвентаризується покинуте житло тощо.

Під час слухань мешканці міста отримали відповіді на питання, які їх цікавили. Зазначимо, що актуальними були і залишаються питання ремонту покрівель, прибирання під’їздів і прибудинкової території, питання освітлення, вирубки дерев, роботи ліфтів та інші. Насущною темою більшості виступів була якість надання послуг.

Секретар міської ради Едуард Щеглаков наголосив, що зміна тарифу відбувається у рамках чинного законодавства України та нагадав мешканцям про альтернативу — створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), обрання управителів, або керуючих компаній. «У всіх мешканців є свобода вибору, і ЖЕК — це не обов’язкова міра забезпечення затишку і зручності життя громадян», — зазначив Едуард Іванович.

Питання щодо встановлення економічно-обґрунтованих тарифів на послуги ЖЕКів та якості надання послуг буде розглянуто на засіданні виконавчого комітету Лисичанської міської ради з урахуванням пропозицій, що надійшли від мешканців міста.