28 липня - День Хрещення Київської Русі-України

28 липня — День Хрещення Київської Русі-України. Це державне свято було засноване у 2008 році та дата для цього дня була вибрана невипадково, бо 28 липня християнський світ вшановує пам’ять святого рівноапостольного великого князя Володимира.

Завдяки князю Володимиру Київська Русь у 988 році отримала хрещення, а язичництво підлягало викоріненню. Так, повернувшись з Візантії, Володимир хрестив своїх синів, двір і бояр. Язичницькі ідоли більше не служили культом в Київській Русі і вважалися святотатством. На площах і в будинках киян проводилися бесіди, що зводили Євангеліє в ранг богослужбової книги. Священнослужителі, а також раніше хрещені княжичі і бояри стали першими наставниками, які допомагали киянам розібратися в новій для них християнській релігії.

Місія Володимира стала основою для перетворення нашої столиці на центр загальноєвропейської політики і культури в часи Ярослава Мудрого і в наступних століттях. Вона стала предтечею державного і національного самоусвідомлення нашого народу у час козацької боротьби за волю і віру.

У світлі сьогоденних реалій звернення до Бога стало ще більшої потребою. Православні традиції протягом століть міцно вкоренились в Україні, дозволяючи народу рости духовно. Традиційно в цей день в українських храмах пройде урочиста літургія, яка збере віруючих, Хресний хід, благословення та молитви за Україну. Це день ще раз дає змогу зрозуміти значення української державності, її єдності та ролі у світовій історії та культурі.