ДружбаФест - в Лисичанську відкрили перший на сході критий центр вуличної культури

15 липня у приміщенні міського кінотеатру відкрили перший на сході критий центр вуличної культури, а саме скейт-парк «Дружба». Це безкоштовний критий урбан-простір для спортивної та творчої молоді, яка займається вуличною культурою.

 Відкриття молодіжного центру почалося з презентації документального фільму про напрямки Street Culture та розвиток вуличної культури у місті Харкові. Street Сulture включають екстремальні та динамічні види спорту, такі як: катання на BMX, скейтах, роликах, велосипедах, а також скалолазання, танці, паркур, музика, графіті, баскетбол та інше. Команда Street Culture відповіла на запитання стосовно фільму та запросила всю зацікавлену молодь долучитися до цікавих занять та проводити час з користю.

Олег Малафеев з команди Street Culture з Харкова поділився: «Я приїхав в Дружбу показати, що усе можливо. Єдине, що може стримати – це лінь та відсутність мотивації отримувати нові знання та навички. Все що потрібно - бути розумнішим, аніж учора та сильнішим, ніж завтра. Не варто їхати в Європу чи Америку, потрібно підіймати країну з колін. Якщо ви це не зробите, ніхто не зробить за вас».

Майстер-класи від самих крутих BMX та скейт-райдерів з Києва, Харкова та Одеси, тест-драйв локації та вільне катання мале місто саме тут, в новому центрі вуличної культури.

В рамках програми Дружбафесту відбулася зустріч з художником Єжи Коноп’є та куратором проекту «Міфологема міста» Олександром Микхедом. Вони розповіли про свої творчі напрямки та цікаві роботи, що вже зроблені в інших містах України. Митці поділилися враженнями від роботи в нашому місті та презентували невеличкі паблік-арти, що були зроблені в Лисичанську в рамках проекту «Міфологема міста». Паблік-арти, за словами Єжи Коноп’є та Олександра Микхеда, мали нагадати містянам про історію міста за допомогою найпоширенішого вірша Володимира Сосюри «Любіть Україну», але без зайвого патріотизму.

Ввечері, на урочистому відкритті скейт-парку «Дружба» всі присутні мали змогу подивитися demo-виступи від BMX-ів та скейтерів. Драйву та позитиву додавали виступи відомих діджеїв.

Архітектор команди «Метамісто:схід» із архітектурної студії Formografia під псевдонімом Кос поділився враженнями: «Зараз в Україні багато занедбаних та покинутих приміщень, але водночас будуються безліч нових. У світі вже давно практикується адаптивне повторне використання територій та будівель. Під час дослідження взимку всі вектори для створення Дружби зійшлись: команда скейтерів, які мріяли про скейт-парк, адміністрація кінотеатру, що прагнула створити центр розвитку для молоді та цілі команди проекту «Метамісто:Схід». Нам вдалось за мінімальні ресурси зробити функціональне, атмосферне та стильне місце для молоді Лисичанська і сусідніх міст. Для нового не обов’язково мати багато ресурсів – достатньо буде уяви та команди однодумців».

Після відкриття простором буде займатись місцева команда ThePeople, яка нині діє як неформальне об’єднання та в найближчий час створить громадську організацію. Усі процеси узгоджені з місцевою владою та КП «Кінотеатр «Дружба». Урбан-простір підтримує міський голова Сергій Шилін та Лисичанська міська рада.

Зазначимо, що центр розташований в приміщенні кінотеатру «Дружба», де колись планували зробити ще один кінозал. Ідея створення виникла у січні 2017 року під час втілення урбаністичного напрямку проекту «Метамісто: Схід» від команди Код Міста. Проект реалізований у партнерстві з Лисичанським міським головою Сергієм Шиліним та Лисичанською міською радою з ГО «Урбан куратори», ГО «Конгрес Активістів Культури», архітектурним бюро Formografia, за фінансової підтримки проекту «Українська ініціатива зміцнення громад (UCBI)», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Для ревіталізації приміщення та відкриття скейт-парку команда зробила стяжку для полу; освітлення, що працює завдяки 11 LED-лампам; рампи для катання; візуальне оформлення; сидіння в залі, частина з яких це ревіталізовані старі колонки.

Довідка:

Код Міста - це довгострокова програма громадської організації «Гараж Генг» (м. Київ), що відбувається на перетині інтересів людей культури, аналітиків, бізнесів, а також чиновників, які займаються розвитком міст.

"Метамісто: Схід" - проект для невеликих міст, який допомагає містам та їх мешканцям виявити вектори культурного, урбаністичного, економічного, особистісного розвитку.

Фото у фотогалереї.