Міський голова Сергій Шилін звернувся до керівників правоохоронних органів України з приводу порушення прав людини

Останнім часом почастішали випадки вандалізму щодо пам’ятників історії у нашому місті. Так, черговий випадок стався в ніч з 23 на 24 липня 2016 року, вкотре був розмальований меморіал «Танк» — пам’ятник захисникам та визволителям міста Лисичанська від нацистських загарбників у Другій світовій війні, який є об’єктом культурної спадщини. Таке ж протиправне діяння щодо цього меморіалу було скоєно у листопаді 2015 року, однак жодних наслідків щодо притягнення до відповідальності винних осіб не відбулося, незважаючи на звернення до правоохоронних органів з боку ветеранських організацій міста та відділу культури міської ради.

Про скоєний цього разу акт вандалізму також було відомо правоохоронним органам, враховуючи те, що в Лисичанську працює патрульна поліція, яка цілодобово патрулює містом. Однак, жодного заходу щодо припинення даного правопорушення з боку правоохоронних органів не було, незважаючи на те, що в ньому вбачається скоєння кримінального злочину за ознаками ч. 2 та ч. 3 ст. 297 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за осквернення або руйнування братської могили чи могили Невідомого солдата, пам’ятника, спорудженого в пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни — радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців.

Але знайшлась людина, мешканець міста Лисичанська, яка наважилась припинити це правопорушення та надати пам’ятнику первинний вигляд. Стосовно цієї особи вдень 24.07.2016 року з боку людей в камуфляжній формі був скоєний злочин, спрямований на приниження честі та гідності людини. В той час, як двоє в камуфляжній формі, поставивши людину на коліна, тримали її за руки, інші малювали на спині зеленою фарбою тризуб. Окрім невідомих осіб в камуфляжній формі активну участь в цьому дійстві брали деякі мешканці міста Лисичанська — Міщенко Г.М. та Розов С.М., які, в свою чергу, є помічниками-консультантами депутата Лисичанської міської ради Михайлова Д.В. Свідком цього злочину був депутат Лисичанської міської ради Кирилов П.В., а депутат міської ради Курінна Ю.Л. розмістила на своїй сторінці в Фейсбуці відео цієї протиправної події. При цьому зазначені особи не намагалися припинити злочин на не повідомили про нього правоохоронні органи.

Бездіяльність і байдужість у цій ситуації з боку правоохоронних органів, зокрема поліції, до основних завдань якої відноситься забезпечення публічної безпеки і порядку, охорона прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави, протидія злочинності, є досить незрозумілою і викликає обурення. За таких умов місцева влада не може залишитися байдужою до злочину, який скоєний стосовно мешканця міста. Крім того, у подібному «малюванні» та розфарбовуванні виявляється зневага до державних символів України та нехтування історичною пам’яттю народу про героїчні сторінки української історії.

На підставі вищезазначеного міським головою було направлено листи до Голови Національної поліції України Х. Деканоідзе, Голови Служби безпеки України В. Грицака, Головного військового прокурора А. Матіоса, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини В. Лутковської щодо вжиття дієвих заходів, спрямованих на встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності за скоєння злочину проти прав, честі та гідності людини.

Зазначені події у місті спрямовані на розкол суспільства і провокацію заворушень, становлять серйозну загрозу громадянському миру, порушують принцип верховенства права в Україні, дискредитують нашу державу як демократичну, соціальну і правову.