У Лисичанську відбулись заходи, присвячені Дню пам'яті жертв голодоморів

Голодомор став найбільшою трагедією за всю історію українського народу. За масштабом, жорстокістю, цинізмом і організованістю з боку влади та наслідками для майбутніх поколінь, він не мав аналогів в історії людства. Демографічна катастрофа посіяла в душах мільйонів людей фізіологічне почуття страху та необоротно вплинула на генофонд нації. Згідно з Указом Президента України, починаючи з 2000 року у четверту суботу листопада в нашій державі щорічно відзначається День пам’яті жертв Голодомору.

З цієї нагоди для учнів шкіл міста в Палацах культури відбулися історичні години «Минуле в пам’яті живе», де вшанували всіх загиблих хвилиною мовчання.

Для збереження пам’яті про національну трагедію в бібліотеках міста організовано виставки періодичної, науково-популярної, інформаційно-довідкової літератури, ксерокопії документів, які висвітлюють трагічні сторінки геноциду українського народу в Україні.

Для учнів загальноосвітньої школи № 30 у бібліотеці-філії для дітей № 10 відбулась літературна свічка пам’яті «Невиплакані сльози України». Під час заходу в залі лунали вірші, присвячені пам’яті жертв Голодомору, використовувалась мелодекламація та читання уривків з літературних творів. Також, 28 листопада, у всіх бібліотеках міста відбулася акція «Запалимо свічку пам’яті». В акції взяли участь 52 користувача.

З метою розширення знання учнівської та студентської молоді міста про трагічні сторінки Голодомору 1932-1933 років на Україні в Лисичанському міському краєзнавчому музею відбувся вечір-реквієм «На пам’ять не покладено табу». В ході заходу студенти зачитували спогади очевидців голодомору на Україні, а на завершення — ознайомилися з тематичною виставкою «Дзвони нашої пам’яті».

«Не вмирає пам’ять народу» — під такою назвою в Привільській дитячій школі мистецтв працювала виставка робіт учнів образотворчого мистецтва. В малюнках діти відтворили своє ставлення до жахливої долі своїх земляків. Жоден з учнів не залишився байдужим до цієї страшної трагедій.

Відділ культури Лисичанської міської ради