Маю право...

28 жовтня, у черговий день осінніх канікул міська дитяча організація «ДОЛЯ» центру позашкільної роботи зі школярами та молоддю гостинно вітала лідерів шкільних дитячих організацій. Цього разу мова йшла про актуальне та важливе — права дітей. Заняття проходило у сучасному форматі тренінгу.

Підлітки ознайомилися з основними поняттями «держава», «права людини», з історією виникнення прав, законодавчими документами, Декларацією та Конвенцією про права дитини.

Мало знати, треба вміти користуватися своїми правами. Саме це стало меседжем тренінгу «Маю право». Діти бурхливо обговорювали реальні факти правопорушень та робили свої щирі, недитячі висновки. Особливу дискусію викликали питання: чому у суспільстві всі громадяни повинні дотримуватися відповідних прав та в чому відмінність прав та обов’язків дорослих від прав та обов’язків дітей.

Учасники тренінгу спільно обговорили цікаві навчальні задачі з соціально-правовим навантаженням. Визначали вид покарання за скоєні правопорушення вигаданих героїв. Доречним стало обговорення «вікової правової сходинки». Юні громадяни з’ясували наскільки вони обізнані у своїх правах з моменту народження.

Створити доброзичливу, невимушену, дружню атмосферу на занятті допоміг правовий бліц-тест та вправи на активізацію. Незважаючи на серйозність та значимість тематики виховного заходу знайшлось місце і для гумору, веселих ігор.

Саме подібні заходи для дітей яскраво демонструють значимість закону та обов’язкове правило їх поведінки, допомагають не схибити на початку життєвого шляху, уникнути конфлікту з Законом.

Лисичанський центр позашкільної роботи зі школярами та молоддю