«Дослідження феномену сучасного музею, його роль та місце у суспільстві як інституції пам'яті»

З 9 по 16 червня директор Лисичанського міського краєзнавчого музею Альона Задорожна стала учасником семінарів «Дослідження феномену сучасного музею, його роль та місце у суспільстві як інституції пам’яті», які проводились на території Польщі.

Організатором семінарів є Український інститут національної пам’яті за фінансової підтримки Польсько-американського фонду свободи в рамках програми StudyTourstoPoland.

Протягом навчального візиту учасники відвідали Музей Варшавського повстання, Музей історії польських євреїв POLIN, Музей міста Гдиня, Музей еміграції, Європейський центр солідарності, Сілезький Центр Свободи та Солідарності, Музей сілезьких повстань та Центр документації депортації мешканців Горішньої Сілезії до СРСР.

Наскрізна ідея візиту — музей має бути наративним, тобто має доносити певний історичний аспект до відвідувача, викликати емоції. Вищеперераховані музеї розповідають історію народу, або міста, або однієї події, але їх об’єднує одне — наратив. Це враховувалось при проектуванні музею або експозиції. Головна мета — не продемонструвати експонати, а розповісти конкретну історію.

Для різних категорій відвідувачів пропонується різний об’єм інформації. Так, наприклад, в музеї POLIN є 2 аудіогіди (1 — для тих, хто хоче лише поверхнево ознайомитись, 2 — з більш глибоким зануренням у тему). Також музеї насичені сучасною технікою, яка допомагає відвідувачу зануритись в події за допомогою не лише візуального сприйняття, а ще й за допомогою звуків і навіть запахів.

Окрім того, в більшості музеїв є освітні відділи, які проводять заходи саме для дітей. Один із таких в Музеї міста Гдиня — «Ночівля в музеї» проводиться раз на 2 — 3 місяці, під час якого діти з батьками приходять з власними наметами до музею на ніч. Ввечері та зранку для дітей проводяться різноманітні конкурси та майстер класи.

Після підведення підсумків представник Українського інституту національної пам’яті Наталія Іванченко запропонувала кожному учаснику протягом місяця підготувати концепцію реекспозиції музею, задля вивчення експертами інституту на можливість подальшої підтримки та реалізації запропонованих ідей.

Сподіваємось, що отримані враження від відвідування сучасних європейських музеїв знайдуть відображення у новій концепції реекспозиції нашого музею та Український інститут національної пам’яті підтримає ідеї музейників, що дозволить мешканцям та гостям міста по новому поглянути на музей та історію в цілому.

Відділ культури Лисичанської міської ради