У міському музеї відбулася зустріч з ветеранами війни та праці

Вчора, 6 лютого, в Лисичанському міському краєзнавчому музеї відбулася зустріч з ветеранами війни та праці, присвячена Дню першого визволення Лисичанська від фашистських загарбників. Захід проходив за ініціативи військово-історичного клубу ім. 279-ї Лисичанської стрілецької дивізії.

В рамках заходу демонструвалися авторські фільми Дмитра Думчого «Битва за Лисичанськ. Перше визволення» та «Кривава висота 127», а також була представлена виставка військової форми клубу ім. 279-ї Лисичанської стрілецької дивізії, яка буде діяти до кінця лютого.

Зазначимо, що Лисичанськ увійшов в історію Другої світової війни, як незламний по мужності і силі духу центр опору нацизму, найважливіше стратегічне місто Донбасу в оборонних і наступальних боях з фашистськими військами. З великими почестями ми відзначаємо день міста 2 вересня — це свято для всіх жителів. Це день, з якого почалося наше нове літочислення, нова історія розвитку та процвітання. Однак остаточному визволенню Лисичанська від фашистських окупантів передувало перше визволення.

Саме 6 лютого 1943 року, після семи місяців важкої окупації, Лисичанськ був звільнений перший раз. Це був тимчасовий перепочинок для місцевих жителів, які з радістю зустрічали своїх визволителів. Про незламну силу духу українського народу говорить той факт, що відновлення підприємств в місті почалося з перших днів після звільнення. Деякі шахти почали добувати вугілля, колгоспи готувалися до посівної кампанії. Однак ворог був відкинутий, а не розгромлений, і в кінці лютого 1943 року війська супротивника розпочали новий контрнаступ і 3 березня почалася друга окупація міста.

Пережиті важкі часи залишилися в пам’яті лисичан, і цю пам’ять дбайливо зберігає краєзнавчий музей. В архівах музею зберігаються документи дивізій, які брали участь в обороні і визволенні Лисичанська, всі бажаючі мають можливість доторкнутися до історії, ознайомитися з цими документами.

Відділ культури Лисичанської міської ради