День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні

До цієї дати в історії нашої держави у закладах культури міста відбулася низка тематичних заходів.

У музеї Бойової та трудової слави Лисичанського склозаводу пройшли тематичні екскурсії для мешканців міста «Пам’ять зберігають живі» та вечір-зустріч «Шляхами пам’яті» з головою ветеранської організації заводу «Мехскло» Раїсою Зарайською. Гостя розповіла про початок та страшні роки війни, які їй довелося пережити у дитячому віці, про вимушену розлуку із батьками та відбудову міста після війни. Згадуючи пережите, Раїса Петрівна підсумувала, що беззахисні діти не загинули у воєнні роки тому, що їм допомагали небайдужі дорослі. Це почуття людяності та єднання вона пронесла у душі крізь роки.

У літературно-музичній вітальні міського Палацу культури відбувся вечір-пам’ять «А пам’ять вічна». Запрошені ветеран міністерства оборони України Олексій Кофанов та дитина війни Михайло Царіннік розповіли присутнім про початок війни, про великий тягар воєнного лихоліття, про те, як після війни відбудовували мирне життя та піднімали його із руїн. Упродовж вечора гості мали змогу отримати задоволення від виступів музичних колективів ПК та книжкової виставки «Роки з адресою війна».

Зокрема, у бібліотеках Лисичанської ЦБС були проведені: історичний набат «Найстрашніший день ХХ сторіччя», вечір-екскурс «Пам’ять про героїв вічна» та оформлена книжково-ілюстративна виставка «У граніті, в бронзі, у серцях».

З 20 червня в краєзнавчому музеї діє виставка з фондів музею. Увазі відвідувачів презентована новостворена ансамблева композиція «Повернення з війни» (середини ХХ ст.), в якій представлені солдатські листи, меблі, трофейна німецька гармонь та ін. В окремій вітрині експонуються особисті речі солдатів Вермахту: медальйон з анкетними даними, лазантинниця, фляга, каска, знаки ступеню поранень, ордени залізного хреста.

Всі ці заходи спонукали відвідувачів закладів культури поміркувати про важливість збереження миру, відродження почуття людяності, небайдужості та співчуття до людей.

Відділ культури Лисичанської міської ради