У міській раді пройшло засідання Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми

Сьогодні, 27 липня, у Лисичанській міській раді пройшло засідання Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми під головуванням заступника міського голови Ігоря Ганьшина.

В роботі Координаційної ради взяли участь начальники та спеціалісти управлінь, відділів та служб Лисичанської міської ради, директори центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Лисичанського міського центру зайнятості, представники Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області.

На порядку денному розглядалось питання про висунення кандидатури на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня». Під час доповіді головний спеціаліст відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Інна Шпаковська зазначила, що відповідно до Законодавства України почесне звання «Мати-героїня» є державною нагородою і вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги перед Україною і присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їхніх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей. Крім того, нагородний лист встановленого зразка повинен містити характеристику сім’ї та інформацію про конкретні заслуги матері, що стали б підставою для порушення клопотання про присвоєння почесного звання, а саме: особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Побідний вклад жінки у виховання дітей не підтвердився. На підставі вищенаведеного членами Координаційної ради було вирішено, що представлена кандидатура не може бути рекомендована для порушення клопотання перед головою Луганської ОДА до присвоєння почесного звання України «Мати-героїня».

Окрім того, члени ради заслухали інформацію головного спеціаліста сектору прийняття заяв та документів відділу соціальної допомоги УПСЗН Наталії Ганусенко щодо формування державної політики з забезпечення державних соціальних стандартів, державні програми з питання соціальної та демографічної політики. Під час доповіді Наталія Ганусенко зазначила, що в рамках єдиної технології відділ соціальної допомоги надає 19 видів державної соціальної допомоги за 13 нормативно-правовими актами України. Станом на 01.07.2018 на обліку УПСЗН перебуває понад 13 тис. одержувачів всіх видів державної соціальної допомоги, за перше півріччя 2018 року державною допомогою скористалися 7565 сімей на загальну суму 57391, 31 тис. грн.

«Одним з найбільш актуальних питань є забезпечення соціального захисту населення в період підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. Так, станом на 01.07.2018 житловою субсидією користується 1346 домогосподарств міст Лисичанська, Новодружеська, Привілля. За І півріччя 2018 року житлові субсидії нараховані на загальну суму 106362, 8 тис. грн.», — зазначила Наталія Ганусенко.

Про концептуальну модель визначення соціальної ролі жінки в сучасному суспільстві та тенденції трансформації традиційних цінностей в молодіжному осередку доповідала директор Лисичанського міського центру зайнятості Тетяна Соколко: «Відстежуючи ситуацію, ми маємо підстави констатувати, що від економічних негараздів у суспільстві потерпають в однаковій мірі, як чоловіки, так і жінки. Однак, рівень безробітних жінок у Лисичанському центрі зайнятості потроху зростає. У 2015 році відсоток жінок складав 63,28%, 2016 — 65,49%, 2017 — 65,51%. За перше півріччя 2018 року тенденція до збільшення кількості жінок серед зареєстрованих безробітних залишилась і цей рівень склав 65,54%. Служба зайнятості прагне допомогти безробітним жінкам адаптуватись до умов ринкової економіки і не втратити мотивацію до праці, надати їм психологічну підтримку. У І півріччі 2018 року 11134 жінки, які перебували на обліку, як безробітні у Лисичанському міському центрі зайнятості отримали 4650 профорієнтаційних послуги (семінари, тренінги, міні ярмарки вакансій)».

Щодо роботи Лисичанського ВП ГУНП у Луганській області з питань протидії торгівлі людьми, зокрема, торгівлі дітьми, насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, ґендерної рівності доповідала старший інспектор з ювенальної превенції сектору превенції Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області Анастасія Тарасова. Вона зазначила, що за І півріччя 2018 року кількість звернень щодо насильства в сім’ї складає — 606, з них надійшли від: дітей — 3, жінок — 500, чоловіків — 103. Кількість осіб, які перебувають на обліку з приводу вчинення насильства в сім’ї — 111. З урахуванням аналізу стану правопорушень в місті проводились спільні профілактичні заходи (рейди, обстеження сімей) щодо попередження насильства в сім’ї.

Крім того, Анастасія Тарасова зауважила, що з метою попередження насильства в сім’ї та поза її межами, протидії торгівлі людьми, навчальні заклади міста, заклади культури Лисичанської міської ради систематично проводять заходи (класні години, психолого-соціальні ігри, перегляди та обговорення фільмів, виставки літератури, створення соціальної реклами з попередження насильства в сім’ї, уроки добра, вивчення учнями прав дитини і т.п.). Так, різноманітні заходи що сприяють формуванню у здобувачів освіти ВНЗ та ПЛ усвідомленого ставлення до проблеми торгівлі людьми, необхідності вирішувати різні проблемні ситуації, своєчасному зверненню за допомогою пройшли у Лисичанському професійному торгово-кулінарному ліцеї, Лисичанському нафтохімічному технікумі, Вищому професійному училищі № 94, Лисичанському педагогічному коледжі.

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради