У Лисичанську кількість дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштованих в сім'ї складає 80% від загальної кількості дітей зазначених категорій

Вчора, 21 лютого, під час чергового засідання виконавчого комітету Лисичанської міської ради начальник служби у справах дітей Світлана Логвіненко доповіла про виконання міської Програми соціального захисту дітей на 2012 — 2016 роки.

Як зазначила Світлана Василівна за звітній період службою у справах дітей були проведені заходи, націлені на запобігання соціальному сирітству, подоланню бездоглядності та безпритульності серед дітей, проводилася профілактична робота з батьками, які ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

«Якщо на початок 2012 року на первинному обліку в службі у справах дітей перебувало 330 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, то на кінець 2016 року — ця цифра знизилися на 15%», — наголосила начальник служби.

Пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування — є усиновлення, встановлення опіки чи піклування, влаштування дітей до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу (ДБСТ). Так, за звітний період, усиновлено 32 дитини, влаштовано під опіку 127 дітей, створено 10 прийомних сімей, в які влаштовано 15 дітей та створено 2 ДБСТ, в які влаштовано 15 дітей.

У 2012 році в місті функціонувало 5 прийомних сімей, в яких виховувалося 6 дітей, на кінець 2016 року в місті функціонує 9 прийомних сімей в яких виховуються 12 дітей та два дитячих будинку сімейного типу, в яких виховуються 15 дітей. Кількість дітей дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштованих в сім’ї складає 80% від загальної кількості дітей зазначених категорій.

Світлана Василівна доповіла про роботу Центру соціально-психологічної реабілітації дітей, який функціонує у місті. Центр забезпечує утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в умовах наближених до сімейних, сприяє соціальній інтеграції та реінтеграції дітей до біологічної сім’ї, влаштуванню дітей на сімейні форми виховання, соціальній адаптації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у суспільстві. Протягом п’яти років у Центрі перебувало 384 дитини, з них: 139 дітей повернуто в сім’ї, 18 дітей влаштовано під опіку, 30 дітей влаштовано у прийомні сім’ї та ДБСТ, 8 дітей усиновлено.

З метою попередження злочинів серед дітей, виявлення і вилучення з громадських та інших місць бездоглядних дітей та дітей які ухиляються від навчання, службою у справах дітей протягом дії Програми проведено 198 рейдів, за підсумками яких 40 дітей влаштовані до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей, 73 батьків притягнуті до адміністративної відповідальності та 148 батькам винесені офіційні попередження. Протягом звітного періоду позбавлено батьківських прав 207 батьків відносно 220 дітей.

Окрім того, службою у справах дітей Лисичанської міської ради ведеться облік дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування і осіб, з їх числа, які мають житло на праві власності, праві користування або потребують житла. За період з 2012 року по 2016 рік 23 особам з числа дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, надано 22 ордери на вселення в квартири комунальної форми власності, 10 особам — надано 4 ордери на вселення в кімнати гуртожитку та 5 ордерів на зайняття койко-місць у гуртожитку.

Станом на 31.12.2016 року на квартирному обліку перебуває 114 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

Зазначимо, що діти вказаних категорій щорічно охоплені оздоровленням та відпочинком.

Щодо коштів, зазначила Світлана Василівна, то за період виконання зазначеної Програми з міського бюджету було виділено 14,5 тис. грн., які витрачені на придбання новорічних подарунків дітям соціально-незахищених категорій.

«Таким чином, — підсумувала начальник служби у справах дітей, — за підсумками роботи міська Програма соціального захисту дітей на 2012 — 2016 роки Лисичанської міської ради вжила всі необхідні заходи щодо запобігання соціальному сирітству, реабілітації бездоглядних та безпритульних дітей, розвитку сімейних форм виховання дітей, позбавлених батьківського піклування, створенні належних умов для всебічного розвитку та виховання дітей».