В Лисичанську відбулось засідання координаційної ради з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми

Вчора,13 вересня 2016 року у Лисичанській міській ради під головуванням заступника міського голови Ігоря Ганьшина відбулося засідання Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми.

В роботі Координаційної ради взяли участь начальники управлінь, відділів та служб Лисичанської міської ради, спеціаліст центру соціальних служб для сім’ї, молоді та спорту, представник Лисичанського відділу поліції Головного управління національної поліції в Луганській області.

На порядку денному розглядалося питання про демографічну ситуацію у м. Лисичанськ. Наводилися статистичні дані у порівнянні з 2015 роком. Начальник міського управління статистики Тетяна Сидорчук зазначила, що чисельність населення Лисичанська на початок 2016 року становила 116.0 тис. осіб. По чисельності населення Лисичанськ займає друге місце серед міст Луганщини (дані по підконтрольній території України) після Сєвєродонецька (117,5 тис. осіб). Майже 55% населення міста складають жінки, решта — 45% чоловіки. Аналіз статево-вікової структури показав, що співвідношення чоловіків і жінок в окремих вікових групах поступово змінюється. Так, у дитячому віці переважають хлопчики — 51%, а у віці старше працездатного — на долю чоловіків припадає лише 29%. Демографічне навантаження по місту становило у 2015 році 732 особи на 1000 осіб працездатного віку, з них 241 дитина та 491 особа пенсійного віку. Протягом 2015 року у місті було зареєстровано 655 народжених. За січень-липень 2016 року у Лисичанську народилося 377 немовлят. На сьогодні місто налічує майже 16 тис. дітей (15968), молоді віком від 16 до 29 років — більше 18 тис. осіб (18457), лисичан працездатного віку — майже 67 тис. осіб (66,8 тис. осіб), пенсіонерів у місті-трохи більше 33 тис. осіб (33,2 тис. осіб).

Питання щодо сучасних аспектів гендерного виховання дітей в школі висвітлювала директор КЗ «Лисичанська загальноосвітня школа І-ІІ ст. № 18» Ольга Юсакова. Вона зазначила, що гендерне виховання складається в тому, щоб сформувати у дитини стійке розуміння своєї статті — Я дівчинка; Я хлопчик; організувати виховання та навчання дитини відповідно до її статті. У своєї доповіді Ольга Петрівна наголосила, що однією із сучасних проблем освіти є відсутність у молоді можливості реалізувати свою статеву індивідуальність. Тобто неповні родини (на прикладі своє школи наведені дані) де всього 230 учнів — 59, це 25%; переважно «жіноче» шкільне виховання — із 17 педагогів у школі лише 1 чоловік — вчитель історії; мода на унісекс в підлітковому віці, руйнуються традиційні стереотипи поведінки жіночого та чоловічого. Крім того, на засіданні Координаційної ради Ольга Петрівна провела психологічну гру. Членам комісії вона запропонувала відповісти на запитання, які визначають характер людини: «жінка», «чоловік». По закінченню завдання були обговорені підсумки. Після чого, Ольга Петрівна побажала усім жінкам бути жіночими, добрими мамами та бабусями, а чоловікам-мужності, фінансової стабільності. І тоді наші діти отримають чудове гендерне виховання.

В ході засідання також обговорювалися питання щодо розгляду листів Луганської облдержадміністрації: «Сприяння участі жінок-лідерів Луганської області у Саміті Українського Жіночого лідерства» та «Про протидію дискримінації за ознакою статі». Комісією було вирішено, що інформацію по кожному листу буде розміщено на Лисичанському веб-сайті для ретельнішого ознайомлення населення міста.

Начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради Н. П. Нецвєт