Депутати Лисичанської міської ради підтримали звернення про необхідность введення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги

Вчора, 28 липня, під час засідання чергової 12-ї сесії Лисичанської міської ради депутати підтримали звернення щодо необхідності введення мораторію підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Текст звернення додається:

Звернення

депутатів Лисичанської міської ради сьомого скликання

до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо необхідності введення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги

Депутати Лисичанської міської ради наголошують, що існуючий розмір цін і тарифів на житлово-комунальні послуги лише призводить до істотного зниження рівня життя громадян України, підвищує соціальну напругу серед населення, а також сприяє утворенню заборгованості населення перед підприємствами, що надають житлово-комунальні послуги та здійснюють тепло-енергозабезпечення.

У ситуації, коли попри усі обіцянки органів влади й досі не вирішене головне проблемне питання області — підключення Луганської області до Єдиної енергетичної системи України, ми маємо зупинку господарської діяльності основних містоутворюючих підприємств регіону та неможливість стабільної роботи для підприємств, які намагаються виживати у цей важкий час. Як наслідок — у регіоні критичний рівень безробіття серед працездатного населення. І навіть перед мешканцями громади, що мають роботу — нашими шахтарями, є колосальні борги по невиплаченій заробітній платі.

Невзмозі платити комунальні послуги й наші пенсіонери, які вже давно знаходяться за межею бідності. Рівень зубожіння населення вже досяг критичної межі, коли мешканці нашої громади фізично не мають можливості сплачувати непомірні комунальні послуги, а недосконалий механізм отримання субсидій не дає змогу отримати субсидії усім громадянам, які дійсно потребують допомоги.

Депутати Лисичанської міської ради висловлюють свою підтримку місцевим радам, які вже ухвалили рішення про введення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Однак діючим законодавством передбачено, що органи місцевого самоврядування, які встановили державні регульовані ціни на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, зобов’язані відшкодувати суб’єктам господарювання різницю між такими розмірами за рахунок коштів відповідних бюджетів. Установлення органами місцевого самоврядування державних регульованих цін на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, без визначення джерел для відшкодування різниці між такими розмірами за рахунок коштів відповідних бюджетів не допускається і може бути оскаржено в судовому порядку.

Депутати наголошують, що у місцевому бюджеті міста Лисичанська не має вільних коштів, за рахунок яких можливо передбачити компенсацію втрат постачальникам комунальних послуг. Ми також розуміємо, що в свою чергу ризик масових неплатежів за комунальні послуги доведе наші комунальні підприємства до банкрутства.

На даний час у Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 2342 від 06.03.2015 р. «Про встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги», поданий групою народних депутатів від фракції «Опозиційний блок» Вілкулом О.Ю., Колєсніковим Д.В., Скорик М.Л., Шуфричем Н.І., та Дунаєвим С.В., яким пропонується:

— заборонити підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги;

— вже спожиті житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергія оплачувати споживачами-фізичними особами за цінами і тарифами, встановленими Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і органами місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень станом на 1 січня 2014 року, а вже стягнуті кошти зарахувати в рахунок платежів майбутніх періодів;

— заборонити нараховування по розрахунках з 1 січня 2014 року та стягувати з громадян України пеню за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Цим законопроектом також передбачені окремі пільги для громадян, які проживають у зоні АТО, та які внаслідок цього втратили своє житло або не отримували житлово-комунальні послуги через неможливість їх надання, а саме передбачено заборону на нарахування плати за житлово-комунальні послуги, пені та інші штрафні санкції за несплату (несвоєчасну оплату) послуг протягом періоду до повного відновлення відповідного житла чи надання іншого житла, або періоду до відновлення надання житлово-комунальних послуг.

Цим законопроектом також встановлена заборона на нарахування плати за житлово-комунальні послуги, пені та інших штрафних санкцій для громадян, які стали внутрішньо переміщеними особами внаслідок АТО та втратили через це житло або, будучи зареєстрованими як внутрішньо переміщені особи, не мають можливості користування житлом та не отримували через цю обставину житлово-комунальні послуги.

Законопроектом пропонується встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів до моменту набрання чинності законодавчих актів, які запроваджують індексацію доходів населення на величину, не меншу за індекс споживчих цін на час з 1 січня 2014 року, а також розробки дієвих механізмів захисту інтересів соціально-незахищених верств населення під час підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Закликаємо всіх народних депутатів України підтримати цей законопроект.

Звертаємося до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з вимогою:

1. Впровадження мораторію (відтермінування) на підвищення з 1 липня 2016 року тарифів на житлово-комунальні послуги до запровадження індексації доходів населення на величину, не меншу за індекс споживчих цін на час з 1 січня 2014 року, а також встановлення прозорого механізму ціноутворення.

2. Негайного перерахунку ціни на газ для населення шляхом зміни формули розрахунку ціни (від прив’язки до європейських ринків до економічно обґрунтованої ціни на основі реальної собівартості видобутку) з метою подальшого зменшення комунальних тарифів.

3. Відновлення пільгової норми споживання газу для населення та збільшення її до наступних розмірів:

— до 1 200 куб. м. для квартир у багатоквартирних будинках на опалювальний сезон;

— до 3 000 куб. м. для квартир у приватних житлових будинках на опалювальний сезон.