«Уклін живим, загиблим слава!»

Під такою назвою, вчора, 28 жовтня, до 75-ї річниці з Дня визволення України від фашистських загарбників, у Центрі позашкільної роботи зі школярами та молоддю пройшов загальноміський святковий концерт.

У заході взяли участь керівництво міста на чолі з міським головою Сергієм Шиліним, міський голова Привілля Максим Гура, депутати Лисичанської міської ради, ветерани війни і праці, «діти війни», люди похилого віку, учнівська молодь, громадськість.

Концерт був сповнений піснями воєнних років у виконанні солістів палаців культури міста та тематичними хореографічними композиціями.

Міський голова Сергій Шилін привітав ветеранів, працівників тилу, «дітей війни», з річницею визволення України від фашистських загарбників, побажав здоров’я, мирного неба, сімейного затишку та щастя.

«Наші діди та прадіди своїми героїчними вчинками, як могли, наближали час заповітної перемоги над фашистськими загарбниками, роблячи все можливе заради мирного життя, заради нас з вами. Вони самовіддано змагалися з ворогом у боях та в тилу, здійснили подвиг, який ми з честю шануємо та про який не маємо права забувати.

Напевно, і сьогодні, мужні українські воїни, що захищають нашу країну, надихаються героїчними вчинками наших славетних ветеранів, які перемогли фашизм.

Нажаль з кожним роком тих, хто бачив Другу Світову війну на власні очі, лишається все менше. Тож я в котрий раз закликаю молодь частіше спілкуватися з ветеранами та дізнаватися історію рідної держави з вуст очевидців», — наголосив Сергій Іванович.

Окрім того, міський голова за мужність, самовідданість, багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху Луганщини вручив

Почесні грамоти Луганської обласної державної адміністрації:

— Миколі Степановичу Кляченку — учаснику бойових дій Другої світової війни (Подяку отримав Привільський міський голова Максим Гура);

— Миколі Петровичу Крупському — активісту ветеранського руху м. Лисичанську;

міську медаль «За отличие в ветеранском движении»:

— Василю Антоновичу Корзуну — учаснику бойових дій у Другій Світовій війні, голові первинної організації ветеранів міськгазу;

— Надії Василівні Кушиновій — голові первинної організації ветеранів хлібокомбінату;

— Любові Дмитрівні Лазаревій — голові первинної організації ветеранів автотранспортного підприємства 10970;

— Олександру Семеновичу Перепьолкіну — секретарю первинної організації ветеранів охорони здоров’я.

Від імені депутатського корпусу Лисичанської міської ради та від імені народного депутата України Сергія Дунаєва з 75-ю річницею визволення України від нацистів присутніх привітав секретар міської ради Едуард Щеглаков.

«Лисичанськ, напевно, одно з небагатьох міст України, де подібні свята дійсно святкують і не забувають свою історію. Дуже показово, що сьогодні в цьому залі зібралися люди різних поколінь. Тут і ветерани — учасники війни, тут і діти війни, тут і молодь», — зауважив Едуард Іванович та нагадав відомі історичні події, що передували остаточному визволенню України від фашистських загарбників.

«Давайте будемо гідно дивитися в майбутнє, та ніколи не забувати минулого. Пам’ятати власну історію та передавати ці знання з покоління в покоління», — підсумував він.

За активну громадянську позицію, плідну працю з національно-патріотичного виховання молоді та участь у ветеранському русі секретар міської ради вручив низку пам’ятних відзнак та нагород наступним членам організації ветеранів.

Пам’ятну медаль «75 років визволення Лисичанська від фашистських загарбників»:

— Валентині Тихонівні Карачковій — учаснику бойових дій в роки Другої Світової війни, члену первинної організації ветеранів мікрорайону содового заводу (нагороду отримала волонтерка Ніна Лук’янова);

— Володимиру Івановичу Іщенку — учаснику війни, ветеранському активісту первинної організації ветеранів мікрорайону содового заводу;

— Ніні Борисівні Веселовській — «дитині війни», керівнику групи волонтерів первинної організації ветеранів заводу «Пролетарій»;

— Валентині Павлівні Бобровій — голові первинної організації ветеранів теплоелектроцентралі;

— Валентині Миколаївні Дюкаревій — голові первинної організації ветеранів шахтобудівельного управління;

— Івану Денисовичу Кутовому — голові первинної організації ветеранів «Луганське енергетичне об’єднання» з 2010 по 2019 роки;

— Валентину Івановичу Малікову — ветеранському активісту первинної організації ветеранів Лисичанської міської ради;

— Марії Василівні Доценко — «дитині війни», члену ради первинної організації ветеранів охорони здоров’я.

Книги «Апрельские встречи»:

— Ніні Никифорівні Варвянській — голові первинної організації ветеранів фабрики технічних тканин;

— Валентині Василівні Голубицькій — ветеранському активісту первинної організації ветеранів «Редакції газети «Новий путь».

Книги «Боль и трагедия Лисичанск... 2014 года»:

— Тетяні Павлівна Галенко — голові первинної організації ветеранів заводу «Пролетарій»;

— Миколі Івановичу Лазареву — голову Лисичанської міської організації ветеранів-прикордонників «Союз-кордон»;

— Надії Іванівні Холодовой — голові первинної організації ветеранів шахти «Матроська»;

— Валентині Анатоліївні Семиряжко — голові первинної організації ветеранів заводу «Гумово-технічних виробів»;

— Наталії Анатоліївні Петровій — голові первинної організації ветеранів відділу освіти;

— Вадиму Олександровичу Череміну — голові Лисичанської міської організації ветеранів Афганістану;

— Галині Миколаївні Коцаренко — ветеранському активісту первинної організації ветеранів «Редакція газети «Новий путь» (отримав голова ветеранської організації Тетяна Лугова).

До слів привітань долучився керівник громадської організації «Військово-історичний клуб ім. 279-ї Лисичанської стрілецької дивізії», помічник народного депутату України Сергія Дунаєва Дмитро Думчий. Він представив новий фільм «Когда закончится война», знятий спільно з ТРК «Акцент».

По закінченню прем’єри фільму, що відбулася в рамках концертної програми, актори стрічки вийшли на сцену та під гучні оплески заспівали одну з пісень років Другої світової війни.

Кульмінацією святкового заходу стала урочисто траурна хода та покладання квітів до братської могили «Вічний вогонь».

Фото у фотогалереї (41 шт.)