Щодо реалізації програми «ЕНЕРГОДІМ»

«Фонд енергоефективності» (далі — Фонд), як державна установа, створена Урядом України, для підтримки ініціативи щодо енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання і підтримки здійснення заходів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі.

Фонд розвиває відповідальне та взаємовигідне партнерство між місцевою владою та об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (далі — ОСББ). З цією метою, Фонд допомагає громадам розробляти та адаптувати місцеві програми підтримки енергоефективності для ОСББ, що прагнуть стати учасниками Програми підтримки заходів з енергоефективності в багатоквартирних будинках «ЕНЕРГОДІМ». Місцеві програми підтримки дозволять суттєво зменшити фінансове навантаження на ОСББ та дадуть можливість більшій кількості ОСББ модернізувати власні будинки, подовжити строк їхньої експлуатації, покращити комфорт для проживання мешканців та зменшити плату за комунальні послуги.

Підтримка Фонду полягає у наданні грантів та запровадженні комплексних технічних рішень з енергоефективності будівель, з врахуванням кращих європейських практик. А це означає, що співвласники багатоповерхівок можуть отримувати компенсацію до 70% від Фонду для реалізації проектів з термомодернізації будинків і використовувати фінансову підтримку з місцевого бюджету. В результаті їх реалізації, співвласники таких будівель зможуть не лише заощаджувати кошти на комунальних послугах, а й підвищити рівень комфорту і якості свого життя. Виконання Програми «ЕНЕРГОДІМ» дозволяє покращити стан житлового фонду та якість проживання громадян, активізувати жителів до вирішення власних проблем, а також може сприяти організації ефективного управління у сфері надання житлово-комунальних послуг.

У зв’язку із припиненням поширення програми «Теплі кредити» на багатоквартирні будинки, єдиною державною програмою енергомодернізації багатоповерхівок — є Програма Фонду «ЕНЕРГОДІМ».

Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України, статутний капітал на сьогоднішній день складає 2.7 млрд грн. При цьому, згідно з підписаними Фінансовими угодами між Урядом України та Європейським союзом, надано 100 млн Євро для співфінансування грантів, завдяки фінансовому внеску ЄС та уряду Німеччини.

Програма Фонду «ЕНЕРГОДІМ» реалізовується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією (ІFС), Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та Програмою розвитку ООН (ПРООН).

Наявність такого ресурсу та мережі партнерства забезпечує успішне просування Програми, незважаючи на те, що вона є новою для громадян. Водночас, у сьогоднішніх посткризових умовах спостерігається ситуація, при якій ОСББ обмежені в коштах, тому існує потреба забезпечити їх фінансовим ресурсом, який був би доступним як з точки зору його вартості, так і з точки зору організаційної простоти отримання коштів. Таким чином, залучення органів місцевого самоврядування до просування енергоефективності, а також співфінансування проектів є надзвичайно актуальним.

Станом на 30 грудня 2020 року Фондом отримано 313 заявок від ОСББ на участь у програмі «ЕНЕРГОДІМ», а загальна вартість проектів у роботі складає понад 2 млрд грн. Це означає, що понад 27 тисяч сімей стали учасниками програми, яким Фонд енергоефективності компенсує близько 1,5 млрд грн у вигляді гранту.

Також підписано понад 150 меморандумів про співпрацю з органами місцевого самоврядування. Фонд уже допоміг у розробці нових або адаптації існуючих програм співфінансування енергоефективних заходів більш ніж 35 містам/громадам. Загалом, проведено аналіз та надано рекомендації до понад 80 діючих місцевих програм, 10 із яких не потребують адаптації, а ще декілька десятків — мають бути змінені найближчим часом. Така синергія дозволяє разом підтримувати та розвивати ініціативи, що стимулюють енергомодернізацію житлового фонду, адже багато з цих органів місцевого самоврядування вже надають фінансову підтримку співвласникам при впровадженні енергоефективних заходів у своїх оселях за програмою «ЕНЕРГОДІМ».

Для громад є очевидною співпраця із Фондом енергоефективності, оскільки завдяки підтримці енергоефективних проектів забезпечується стимулювання локальної економіки, покращуються умови проживання громадян, що мешкають у багатоквартирних будинках, а також забезпечується економія енергетичних ресурсів та зменшення платежів за житлово-комунальні послуги.

Більш детальну інформацію про Програму підтримки заходів з енергоефективності в багатоквартирних будинках «ЕНЕРГОДІМ» можна дізнатись на офіційному сайті Фонду енергоефективності https://energodim.org/

За матеріалами державної установи «Фонд енергоефективності»