Депутати підтримали звернення ТРК "Акцент"

Вчора, 29 квітня, під час засідання чергової дев’ятої сесії Лисичанської міської ради депутати підтримали звернення ТОВ «Телерадіокомпанії «Акцент» до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Текст звернення додається:

"Вже два роки Україна живе у стані війни. Щодня ми чуємо про те, що боротьба ведеться не лише на полі бою, але і на іншому полі — інформаційному. Особливо на сході, де спекулюючи за допомогою помилкових фактів на емоціях людей, які і без того зашкалюють, можливо добитися викривленого сприйняття реальності. Тому надзвичайно важливо знати про те, що відбувається в місті та регіоні з перевіреного джерела. Таким джерелом вже більше десяти років для громади Лісичанська є «Телерадіокомпанія «Акцент», оскільки в його ефірі люди можуть дізнатися про ті речі, які найбільш їм цікаві.

Влітку 2014 року в Луганській області велися активні бойові дії. Для кожної людини це було справжнє горе. Ми й зараз не можемо схаменутися після всього, що пережили і продовжуємо переживати. Ми багато що втратили, а відновити минуле життя не так просто. Серед усіх великих міст області найбільш постраждав Лисичанськ. Люди втратили своїх близьких, свої будинки, роботу. Місто на якийсь час так само втратило і своє телебачення.

«Акцент» розікрали озброєні угрупування, а будівля унаслідок бойових дій була розбита. Майже всі його працівники звільнилися. Унаслідок захвату будівлі були викрадені всі організаційні документи, ліцензії на мовлення з додатками, документи щодо поточної господарської діяльності, відеоапаратура, комп’ютерна техніка і студійне обладнання. Унаслідок всіх цих фактів було подано відповідне звернення в місцеве відділення поліції, як наслідок — відкрите кримінальне провадження. Вже півтора роки йде досудове слідство, але жоден документ або майно повернено не було. Жодна особа не була притягнена до відповідальності.

Коли в жовтні 2014 року після того, як будівлю телеканалу звільнили від осіб, які незаконно там знаходилися, «Акцент» знову вийшов в ефір. У населення Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та інших населених пунктів з’явилася можливість дізнатися про те, що відбувалося в той момент. Як йшло відновлення міст, які рішення приймало їх керівництво і, головне, люди мали можливість висловитися і донести свою точку зору один одному.

В даний час це має важливе соціально-політичне значення, оскільки діяльність телеканалу здійснюється майже в прифронтовій зоні. Журналісти телеканалу проводили зйомки в містах і районах, в яких був підвищений рівень конфронтації. Наприклад, місто Попасна і блокпости, що захищають дорогу до Лисичанська, Сєвєродонецька і Рубіжного.

Усім відомо, що «Акцент» власними силами відновлює свою роботу, оскільки у Лисичанської міської ради немає коштів на його утримання. Крім того, у телеканалу існують борги за трансляцію його сигналу, а також комунальні послуги, які з’явилися під час знаходження в його будівлі сторонніх осіб. При цьому команда «Акценту» намагається максимально висвітлювати життя міста і регіону.

З новин телеканалу люди змогли дізнатися про роботу органів місцевої влади, відновлення міст, політичну ситуацію в країні і регіоні. Завдяки нашому телебаченню ми можемо бачити, що живемо і розвиваємося, а не стоїмо на місці.

Коли лисичани дізналися про те, що в Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з’явилися претензії до «Акценту» і телеканал може знову припинити своє мовлення, то це викликало справжнє обурення і подив. Чому у такий складний час людей позбавляють можливості і права знати про життя міста і області? Наш телеканал — це одне з достоїнств, яке ми маємо. Це показник рівня культури міста, його зростання і розвитку.

Від імені жителів і керівництва Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, Новодружеська, Привілля, Попасної, Новопскова просимо Національну раду з питань телебачення і радіомовлення допомогти зберегти ТРК «Акцент» для громад міст. Просимо зрозуміти в яких умовах працює телеканал і що роблять для його функціонування працівники телебачення. Почуйте людей, дозвольте їм володіти оперативною інформацією від українського телеканалу, який потребує вашої підтримки."