Права користування землею можна позбавитись

У 2008 році працівниками ДПІ в м.Лисичанську забезпечено виконання плану надходжень плати за землю з фізичних осіб. До бюджету  надійшло 1,4 млн.грн. земельного податку та орендної плати, що складає 126,2%. У порівнянні з 2007 роком надходження збільшились на 620,5 тис. грн., - повідомляє завідувач сектором ДПІ в м. Лисичанську Вікторія Гранковська.
Збільшення надходжень плати за землю у 2008 році зумовлено, зокрема, підвищенням ставок земельного податку у 5 разів за земельні ділянки, по яких не встановлена грошова оцінка; передачею в оренду на більш вигідних умовах земель запасу; залученням до оподаткування фізичних осіб, які використовують об’єкти нежитлового фонду; погашенням податкового боргу минулих років.
З метою вдосконалення наявної податкової бази землевласників і землекористувачів податкова служба постійно отримує від Лисичанських органів виконавчої влади інформацію про реєстрацію житлових будинків, що належать громадянам, про реконструкцію та введення в експлуатацію об’єктів нерухомості. Лисичанським міським управлінням земельних ресурсів надається інформація щодо реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та реєстрації договорів оренди земельних ділянок державної та комунальної власності, інформація стосовно продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення.
Станом на 1 січня 2009р. державною податковою інспекцією м.Лисичанська обліковано 23589 землевласників та землекористувачів. Сплачують податок тільки 52 відсотка громадян, решта повністю або частково звільнені від оподаткування.
Незважаючи на невеликі суми земельних платежів, не всі сплачують податок своєчасно та накопичують заборгованість. Протягом 2008 року проводилась кропітка робота по зменшенню податкового боргу по платі за землю, а саме: нагадування у телефонному режимі, подвірний обхід дільничними інспекторами, були направлені листи до підприємств міста для погашення заборгованості з сум заробітної плати боржників, залучались до співпраці голови вуличних комітетів. По земельних ділянках, землекористувачі–громадяни яких більш 3-х років не сплачують земельний податок, а їх будинки мають зруйнований стан, земельні ділянки не використовуються взагалі, податковою інспекцією надані пропозиції виконкому Лисичанської міської ради щодо визнання цих будинків виморочними та зняття їх з податкового обліку.
Слід нагадати громадянам – землевласникам та землекористувачам, що відповідно до закону за несплату податку протягом граничних термінів передбачені штрафні санкції в залежності від періоду затримки платежу – 10%, 20% або 50% від суми боргу. Крім цього, несплата земельного податку громадянами протягом року, іншими платниками – протягом півроку, вважається систематичною і є підставою для припинення права користування земельними ділянками.