Про роботу відділу комп'ютерного забезпечення Лисичанської міської ради за 2018 рік

Відділ комп’ютерного забезпечення Лисичанської міської ради займався впровадженням нових інформаційно-телекомунікаційніх технологій.

Для оптимізації локальної обчислювальної мережі Лисичанської міської ради з керованим доступом до мережі Інтернет та системою захисту від зовнішніх кібератак встановлено новий сервер.

З метою своєчасного виявлення, попередження та недопущення ураження інформаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем шкідливими програмними засобами здійснювався моніторинг кіберзагроз та вживалися режимні та технічні заходи для захисту інформації користувачів обчислювальної техніки.

Одним із напрямків розвитку електронного урядування є автоматизація процесу проведення заходів. За допомогою іноземних партнерів з USAID UCBI у Лисичанській міській раді була впроваджена система поіменного голосування ПТК «Віче». З використанням електронної системи голосування депутати Лисичанської міської ради на пленарних засіданнях сесій можуть більш детально опрацьовувати і обговорювати питання, які виносяться на розгляд, не витрачаючи при цьому часу на досить тривалий процес поіменного голосування. Також це підвищує відповідальність кожного депутата за відданий голос. Пряма (онлайн) відеотрансляція засідання сесії міської ради доступна з сайту міської ради http://lis.gov.ua/. Для цього був створений канал Лисичанської міської ради в сервісі Youtube, на якому є можливість подивитися як пряму трансляцію сесії, так і відео тих сесій, які вже відбулися. Це додатково забезпечує прозорість і відкритість в існуючих політичних умовах.

Підтримується в актуальному стані система управління електронною чергою в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) м Лисичанська. Для надання нових адміністративних послуг — оформлення і видача паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм та паспорта громадянина України у формі ID картки були здійснені: збірка, монтаж та підключення робочих станцій. Також в ЦНАП було створено типове робоче місце користувача автоматизованої системи Державного земельного кадастру.

Значно збільшилася кількість технічного обладнання в міській раді. Протягом всього звітного періоду обслуговується комп’ютерна техніка міської ради: 140 комп’ютерів, 103 принтера, сканери, система відеоспостереження, система поіменного голосування, система відеоконференцзв’язку, а також мережеве обладнання локальних мереж в 5 будівлях по вул. ім. М. Грушевського 7, 8, 10, по вул. Сєвєродонецька 62 та вул. Гетьманська 63.

Купується комп’ютерна техніка (в цьому році 15 комп’ютерів та інше обладнання) для оновлення парку та комп’ютеризації робочих місць фахівців відділів міської ради. Виконується збірка, встановлення та налаштування персональних комп’ютерів для відділів, служб та управлінь міської ради. Ведеться облік, закупівля, заправка та своєчасно проводиться заміна картриджів лазерних принтерів.

В рамках проекту для зміцнення організаційних структур Програмою розвитку ООН в Україні надана безповоротна фінансова допомога за яку придбано 7 комп’ютерів, проектор та інше обладнання. Для проведення презентацій, семінарів та інших заходів в Лисичанській міській раді в приміщенні малого залу, розташованого в будівлі за адресою: вул. ім. М. Грушевського 7 на 1 поверсі, встановлено проектор з відповідним обладнанням для наочності та поліпшення сприйняття наданої інформації.

Відділ надає технічну підтримку в проведенні сесій міської ради, презентацій, семінарів, проведення відеоконференцій. Впроваджуємо передові методи роботи з обчислювальною технікою. Консультуємо працівників міської ради в рамках своєї компетенції.

Виконано встановлення, оновлення, видалення, налаштування програмного забезпеченя та операційних систем, забезпечено функціонування та оперативне поновлення баз даних програмних комплексів «Нормативні акти України», «Діти», бухгалтерського обліку, обліку житла, інформаційно-аналітичні системи «Кадри», «Звернення» та іншіх.

Відповідно до прийнятої «Міської програми профілактики злочинності на період 2016-2017 років», створена міська система відеоспостереження, яка продовжує розширюватися відповідно до прийнятої «Міської програми профілактики злочинності на період 2018-2020 років». Також впроваджені і обслуговуються система відеоспостереження міської ради та система відеоспостереження ЦНАП. На сьогоднішній день з метою відеомоніторингу встановлені, підтримуються та адмініструються відеореєстратори та три відеосервера в міському відділі національної поліції, в Управлінні патрульної поліції і міському відділі СБУ. Встановлені відеокамери біля управління власності, в управлінні праці та соціального захисту населення, в комунальній установі «Територіальне медичне об’єднання», в ЦНАП. Ведеться відеоспостереження онлайн таким чином, що запис з відеокамер спостереження зберігається на відеореєстраторах, які знаходяться у відділі. Програма, яка використовується в відеоспостереження онлайн, відображає те, що відбувається як в реальному часі, так і працює з архівними файлами. За запитами національної поліції інформація з архівів видається для розкриття порушень і злочинів. Фахівці відділу консультують працівників відділу національної поліції з питань роботи з програмним забезпеченням для керування відеоспостереженням «IVMS-4200 Client». Всього в експлуатації 50 відеокамер, з них за 2018 рік встановлено 20 відеокамер. Робота в даному напрямку триває. Крім Лисичанська були підключені до системи відеоспостереження Новодружеськ і Привілля та й в цих містах робота триває.

Відділом виконуються завдання, які стосуються всіх відділів, управлінь і служб міської ради, в тому числі і самостійних — це робота по своєчасному розміщенню необхідної інформації Лисичанської міської ради на «Єдиному порталі відкритих даних» http://data.gov.ua.

А також відділом проводяться заходи в містах Лисичанськ, Новодружеськ і Привілля:

здійснюється технічна підтримка сайтів Лисичанської, Новодружеської і Прівільської міських рад та електронної пошти;

в даний час система відеоспостереження охоплює Лисичанськ, Новодружеськ і Привілля та планується інтегрувати її в обласну систему.

Начальник відділу комп’ютерного забезпечення Олена Ракова