Управління Держкомзему в м. Лисичанську інформує:

Земля, як природний ресурс, є одним із найважливіших багатств країни. Для державного контролю та регулювання земельних питань держава складає свою вертикаль управління у вигляді Державного комітету України із земельних ресурсів. Далі, у кожному місті, у кожному селі свою діяльність здійснюють територіальні органи Держкомзему. Відповідно до завдань, покладених на державні органи земельних ресурсів, управління Держкомзему в м. Лисичанську виконує різноманітний і значний обсяг робіт, пов’язаний із реалізацією виконання основних напрямків земельної реформи, координацією земельних відносин, веденням державного земельного кадастру. Тобто, будь-яке земельне питання знаходиться у колі питань управлінь Держкомзему.

Як зазначає начальник управління в м. Лисичанську Олександр Бондарєв, одним із основних джерел наповнення міського бюджету є надходження від земельного податку і орендної плати за землю, продажу земель. Підставою для нарахування плати за землю є грошова оцінка землі, розрахунки якої виконує управління Держкомзему. Так, спеціалістами управління в 2009 році було підготовлено 1548 довідок про грошову оцінку земельних ділянок, 546 розрахунків земельного податку по вбудованим приміщенням. Також для продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення підготовлено для продажу 19 земельних ділянок площею 2,3247 га на суму 1266283,00 грн., для надання земельних ділянок в оренду підготовані 169 ділянок площею 4,0 га., а передано безоплатно у приватну власність 598 земельних ділянок площею 28,2374 га.

Необхідно зауважити, що питання про надання (вилучення), передачу у власність та продаж земельних ділянок обов’язково вирішуються на сесіях місцевих рад. У 2009 році спеціалістами управління Держкомзему було підготовлено 92 проекти рішень Лисичанської міської ради з питань земельних відносин. До того ж, підготовлено 1219 висновків на технічну документацію із землеустрою.

Дані земельного кадастру надають повну картину розподілу міських земель по землевласникам, землекористувачам, землеволодінням і землекористуванням. Відомості земельного кадастру використовуються, наприклад, при нарахуванні сукупного доходу сімей для надання усіх видів соціальної допомоги. Спеціалістами управління було надано 2145 довідок, - підкреслює Олександр Бондарєв. Значний обсяг в роботі управління займає розгляд заяв та клопотань фізичних та юридичних осіб. Протягом 2009 року спеціалістами управління були розглянуті 373 звернення. Крім того, спеціалісти управління Держкомзему беруть участь у роботі постійних комісій Лисичанської міської ради: з розгляду земельних спорів, визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, з реклами, а також у роботі містобудівної ради та Єдиного дозвільного офісу.