Новини культури

Наприкінці лютого в літературній вітальні центральної міської бібліотеки відбулось засідання клубу «У колі друзів», присвячене 200-річчю з дня народження видатного польського композитора Ф. Шопена. «Повість про життя та смерть Шопена» розповіла ведуча літературно-музичного вечора Тетяна Фролова. Впродовж усього заходу для його учасників звучали етюди, ноктюрни, прелюдії композитора у виконанні викладача дитячої музичної школи № 2 Марини Шинкаренко та її доньки Валерії. Користувачі бібліотеки та гості цього вечора мали змогу полинути у чарівний світ фортепіанної музики, дізнатися про цікаві факти з життя композитора - його зустрічі з Листом, Шуманом, Мендельсоном, Россіні та красиве, зачароване кохання до Констанції Гладковської і французької письменниці Жорж Санд. Історія зберегла для нащадків музичне мистецтво Фридеріка Шопена, а фахівці бібліотеки та музичної школи донесли його до користувачів.

В рамках Програми святкування 300-річчя Лисичанська в центральній бібліотеці відбувся День інформації «З народного напившись джерела» для вихователів дитячого садку «Світлячок». Бібліотекарі познайомили їх з методичною літературою та періодичними виданнями даної тематики, підготували бібліографічний огляд та книжкову виставку з українських ремесел. Також для присутніх була організована зустріч з народними майстрами декоративно-прикладного мистецтва Луганщини Валентиною Шуваєвою та Ларисою. Лисицькою. Картини з бісеру, вишиванки та рушники Валентини Шуваєвої вразили всіх своїм розмаїттям, майстерністю виконання. Лариса Лисицька запропонувала вихователям майстер-клас з вироблення українських чудових витинанок та писанок.

 25-26 лютого в приміщенні Луганського обласного центру народної творчості відбувся обласний семінар керівників аматорських театральних колективів та методистів з театрального жанру в межах III Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасні тенденції розвитку професійної компетенції майбутніх митців». На семінарі розглядалися питання «Формування репертуару для аматорського театрального колективу», «Шляхи розвитку аматорського театрального мистецтва на Луганщини», «Культура поведінки актора-аматора на сцені». У Луганському державному інституті культури і мистецтв відбулось пленарне засідання III Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасні тенденції розвитку професійної компетенції майбутніх митців». Після засідання учасників було запрошено на секційні заняття та майстер-класи, які проводили завідувач кафедри режисури Харківської державної академії культури, кандидат мистецтвознавства, професор, Заслужений діяч мистецтв України Гордєєв С.І.; завідувач кафедри акторського мистецтва та режисури театру ляльок Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенко-Карого, Заслужений артист України Попов Л.П., завідувач кафедри театрального мистецтва Київського інституту екранних мистецтв, кандидат педагогічних наук, професор, Заслужений діяч мистецтв України Обертинська А.П. та інші.

Місто Лисичанськ на семінарі представляли керівники зразкового театрального колективу «Арлекін» та народного театру юного глядача «Лімпопо» Палацу культури ім. В.І. Леніна Надія Бражникова (на фото) та Ірина Кабанова. На семінарі також відбулось нагородження Грамотою Луганського обласного центру народної творчості Надії Бражникової за багаторічну сумлінну працю, значні творчі здобутки та розвиток театрального мистецтва на Луганщині.

До 300-річчя Лисичанська 26 лютого в Палаці культури ім. В.М.Сосюри відбувся міський конкурс краси «Мисс Валентинка - 2010»., в якому прийняли участь старшокласниці ЗОШ № 4 та студентки ВПУ № 94. У цей день глядачі мали змогу насолоджуватися виступом конкурсанток у таких номінаціях, як: «Дефіле» - знайомство та вміння подати себе; «Інтерв’ю» чи «Будемо знайомі» - візитна картка учасниці та відповідь на запитання ведучого; «Ярмарок талантів» - на вибір виконання танцю, пісні або декламація вірша та «Модель від Валентино» - демонстрація одягу та майстрування дизайнерського витвору на сцені.

Пройшовши нелегким шляхом випробувань на здатність не розгубитися в любому життєвому випадку, дівчата по праву здобули титул чарівних та привабливих, причому здобули всі. Але конкурс є конкурс, і головний титул «Мисс Валентинка – 2010» отримала учениця 11-го класу ЗОШ № 4 – Оксана Шаврака. Решта дівчат здобули титул: «Мисс Очарование», «Мисс Грация», «Мисс Фантазия», «Мисс Обаяние», «Мисс Артистичность», «Мисс Оригинальность», «Мисс Улыбка», «Мисс Нежность».

Усі учасниці конкурсу були нагороджені пам’ятними подарунками та дипломами.

27 лютого викладачі та учні дитячої художньої школи прийняли участь у майстер-класі викладачів та студентів Луганського обласного коледжу культури та мистецтв з предмету «Скульптура», який відбувся на базі Сєвєродонецької дитячої художньої школи. В ході майстер-класу двома студентами скульптурного відділення Луганського коледжу культури було продемонстровано виконання фігури людини у русі на каркасі з пластиліну. Одночасно викладач з предмету «Технологія скульптури» проводив бесіду з присутніми про матеріали та техніку скульптури.

Після завершення майстер-класу було оголошено відкритий міський конкурс з скульптури для учнів художніх шкіл на тему «Зображення фігури людини у русі». Лисичанськ на конкурсі представляли учні дитячої художньої школи та учні Новодружеської школи мистецтв. За підсумками конкурсу, Ханевич Надія, учениця Лисичанської ДХШ, зайняла третє місце у старшій віковій категорії; Олійник Яна, учениця Новодружеської ДШМ, у молодшій віковій категорії здобула перше місце, також у цій категорії Клименко Дар`я здобула друге, а Дахно Ольга - третє місце, вони учениці Лисичанської ДШМ № 1. Робота Безікаєвої Лізи, учениці Новодружеської ДШМ, отримала грамоту за оригінальне втілення. Всі учасники конкурсу нагороджені грамотами за участь. Також, грамотами відзначені викладачи Новодружеської школи мистецтв Телушкіна Ольга Анатоліївна та Лисичанської ДШМ № 1 Кравцова Тетяна Миколаївна за підготовку переможців.

27 лютого на базі Луганського обласного коледжу культури і мистецтв проведено обласний конкурс естрадних виконавців «Зоряний Express», до 10-річчя створення спеціалізації «Естрадний вокал» та «Інструментальне мистецтво естради». Учасниками конкурсу були естрадні виконавці – учні дитячих музичних шкіл, шкіл мистецтв, шкіл естетичного виховання, палаців творчості, вокальних студій і кружків при палацах мистецтв Стаханова, Брянки, Алчевська, Ровеньків, Антрацита та інших. Лисичанськ представляли учні Новодружеської школи мистецтв. Свої творчі номери на конкурс представили: вокальний ансамбль «Лайм» (кер. О. Анікіна), інструментальний ансамбль (кер. Лебедь В.М.), а також Паршиков Влад (труба).

Вокальний ансамбль «Лайм» виконував пісню С. Вільямса «Basin street bles»; інструментальний ансамбль виконував два різнохарактерні твори «Серенада» Ф. Шуберта та «Регрес» К. Чеченя; Паршиков Влад - два різнохарактерні твори «Русалочка» О. Степурко та «Капли дождя» Б.Бакарак. За підсумками конкурсу вокальний ансамбль «Лайм» отримав диплом за участь, інструментальний ансамбль – 2-ге місце, Паршиков Влад – на 3-ому.