Щодо надання житлової субсидії

 Головним механізмом забезпечення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг є програма житлових субсидій.

Житлова субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальної норми житла, соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і розміром обов'язкового відсотка платежу, відповідно до норм Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою КМУ від 21.10.1995 № 848 (зі змінами).

Домогосподарствам, які отримували житлову субсидію у попередньому періоді та у яких не відбулося змін у складі зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні (будинку) осіб, складу сім’ї члена домогосподарства, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, житлова субсидія на опалювальний сезон 2020-2021 буде розрахована без звернення громадян.

При розрахунку субсидії на опалювальний сезон враховуються доходи за I-II квартали 2020 року, доходи у вигляді пенсії - в розмірі нарахованої пенсії за серпень 2020 року.

На період дії карантину розрахунок житлової субсидії проводиться з врахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів користування послугами з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, газопостачання і електропостачання для побутових потреб (окрім опалення).

Для призначення житлової субсидії, в тому числі у разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні (будинку) осіб, складу сім’ї члена домогосподарства, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, необхідно подати до управління праці та соціального захисту населення заяву про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за формами, встановленими Мінсоцполітики.

Під час карантину документи для призначення житлової субсидії можна подати одним із наступних способів:

- особисто, залишивши у скриньці для кореспонденції (встановлена біля входу в будівлю управління);

- надіслати поштою за адресою: вул. Малиновського, 22а, м. Лисичанськ, 93100;

- в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики.

Житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо управлінням отримано інформацію про наявність простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 грн.) на день звернення для призначенням житлової субсидії (пп. 5 п. 14 Положення).

Разом з тим, з метою забезпечення державною підтримкою найбільш вразливих категорій населення житлову субсидію, як виняток, може бути призначено за наявності заборгованості за рішенням комісії. з урахуванням конкретних обставин, що склалися, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Крім того, існує механізм реструктуризації заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг на підставі укладеного договору з надавачами цих послуг.

Звертаємо увагу, що відповідно до законодавства, громадяни яким призначено житлову субсидію, зобов’язані протягом 30 календарних днів поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про виникнення обставин, зокрема щодо:

- зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарств;

- зміни соціального статусу членів домогосподарства;

- зміни у складі сім’ї члена домогосподарства;

- зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;

- зміни переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;

- зміни управителя, виконавця комунальних послуг;

- набуття права власності на транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа);

- здійснення купівлі або іншим законним способом набуття права власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплати (одноразово) будь-яких послуг (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг) на суму, яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності перевищує 50 тис. гривень.

Громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої їм готівкою.

За отриманням більш детальної інформації можна звертатись до управління за телефонами: (06451) 7-35-97 або 066-861-77-96.

Управління праці та соціального захисту населення військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ