До уваги отримувачів державних соціальних допомог та житлової субсидії

 Соціальний захист населення – один із найважливіших напрямків політики держави. Дуже важливо, щоб соціальна підтримка потрапляла тим, хто найбільше її потребує. Надання деяких видів державної соціальної допомоги та житлових субсидій зумовлене рядом обставин та залежить, зокрема, від доходів членів сім’ї та їх майнового стану.

Контроль за правильністю надання державної соціальної допомоги, житлових субсидій та використання коштів Державного бюджету України здійснює управління праці та соціального захисту населення безпосередньо та через державних соціальних інспекторів.

Так, в січні-травні 2020 року було здійснено 785 перевірок достовірності наданих відомостей про доходи та майновий стан отримувачів державної соціальної допомоги та членів сім’ї.

За результатами перевірок встановлено 35 випадків надання недостовірної інформації про доходи та майновий стан отримувачів соціальної допомоги, що призвело до надміру виплачених коштів у сумі 87,2 тис. грн.

Основними порушеннями за цим напрямом перевірки є: недекларування заявниками заробітної плати, зокрема за цивільно-правовими договорами, стипендії, заробітку учнів та студентів, які поєднують навчання з роботою на підприємствах, коштів у вигляді бонусів, що нараховані клієнтам банків, наявності у сім`ї нерухомого майна, транспортних засобів, земельних ділянок, доходів від їх продажу; неповідомлення про перебування у трудових відносинах, реєстрацію підприємницької діяльності.

Управлінням постійно опрацьовуються невідповідності, які щомісяця надходять від Міністерства фінансів України за результатами верифікації відомостей, на підставі яких призначено державні виплати, зокрема, житлову субсидію. Так, перевіркою виявлено 41 випадок надання громадянами недостовірної інформації при зверненні за призначенням житлової субсидії, що вплинуло на визначення права на отримання субсидії та призвело до неправомірно отриманих коштів у сумі 134,9 тис. грн.

Серед виявлених перевіркою порушень – недекларування заявниками відомостей про майновий стан, зокрема: наявність у особи зі складу домогосподарства або члена сім’ї особи зі складу домогосподарства транспортного засобу, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше 5 років (крім мопеда та причепа); здійснення протягом 12 місяців перед зверненням купівлі або набуття права власності на квартиру (будинок), земельну ділянку на суму, що перевищує 50 тис. грн.

Слід зазначити, що надмірно виплачені кошти підлягають відшкодуванню. У разі відмови повернення коштів у визначений термін, вони стягуються у судовому порядку. З метою відшкодування надмірно виплачених сум державної соціальної допомоги з початку 2020 року управлінням подано 7 позовних заяв до суду.

Шановні мешканці міста!

При зверненні за призначенням державної соціальної допомоги та житлової субсидії серйозно та відповідально віднесіться до заповнення заяви та декларації, вчасно інформуйте про зміни, які впливають на право на отримання цих допомог.

Попередити зайве отримання коштів і запобігти пов’язаним з цим неприємностям нескладно, для цього лише потрібно усвідомлювати ступінь своєї відповідальності при зверненні за соціальною підтримкою і надавати повну та достовірну інформацію про доходи та майновий стан осіб, які входять до складу Вашої сім’ї.

Управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради